Udatul Ionilor, la Tălmăcel

Creștinii ortodocși și greco-catolici îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ioan Botezătorul, ultimul prooroc al Vechiului Testament.

În fiecare an, cu această ocazie, în satul Tălmăcel din județul Sibiu are loc un obicei unic, numit ‘Udatul Ionilor’. Cât este de vechi și cum se desfășoară, ne spune Carmen Vulcan.

Reporter: Obiceiul ‘Udatului Ionilor’ de la Tălmăcel se ține doar în această mică așezare din Mărginimea Sibiului și are peste un secol vechime.

După slujba de la biserică din ziua de Sfântul Ion, cetele de feciori și fete îmbrăcați în costume populare pornesc în alai prin sat cu muzicanţi, un car alegoric tras de boi și flăcăi călare pe cai împodobiți. Alaiul se oprește la pârâul din josul satului, unde, pe rând, toți cei care poartă numele de Ion sau Ioana sunt luați pe sus de feciori și înmuiați cu picioarele în apă, după care li se cântă ‘Mulți ani trăiască!”

Sărbătoarea ‘Udatul Ionilor’, la care asistă tot satul Talmăcel, dar și turiști veniți special să vadă obiceiul, se încheie în piața din fața bisericii, unde feciorii și fetele joacă hore, jiene, învârtite și hațegane, iar seara tinerii petrec la Balul de Sfântul Ion.

Realizator: Radio România Antena Satelor transmite în direct de la această oră Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Radu Vodă din București./geftene/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 7 ianuarie