Belgia este țara europeană care alocă cel mai mare procent din PIB pentru cercetare

Belgia este țara europeană care alocă cel mai mare procent din PIB pentru cercetare, dar și cel mai mare producător de ciocolată, potrivit Eurostat. Instituția a publicat statistici și curiozități despre Belgia cu ocazia preluării președinției Consiliului Uniunii Europene. Bogdan Isopescu transmite din Bruxelles.

Reporter: Belgia este primul stat care a deținut președinția Uniunii Europene în 1958, când a debutat construcția politică europeană și este pentru a 13-a oară când preia șefia spațiului comunitar, cele mai multe mandate printre statele membre. Este statul european care alocă cea mai mare cotă din PIB pentru cercetare, iar competitivitatea sa economică o plasează printre cele mai bogate țări comunitare. Are o rată a PIB-ului pe cap de locuitor cu 20 de procente mai mare decât media europeană.

Belgia este recunoscută pentru cea mai mare și diversă producție de ciocolată și bere. Orașul Anvers este capitala mondială a diamantelor și, în același timp, al doilea cel mai mare port european.

Tot Belgia deține cel mai punctual aeroport european, cel din Charleroi. Tot ca record, Belgia, după Olanda, are populația cu cea mai mare înălțime din lume. Cel mai mare Palat al justiției, primul zgârie-nori european şi aici au fost introduse pentru prima dată în lume ziarele tipărite și cărțile de identitate electronice. Un record negativ îl reprezintă taxele. Acestea sunt printre cele mai mari din lume, pentru că aproape jumătate din banii câștigați ajung la impozite./mnecula/aburtica

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 8 ianuarie