Cele șapte fonduri de pensii private obligatorii din pilonul doi au înregistrat în 2023 un randament mediu de 17,94%

Cele șapte fonduri de pensii private obligatorii din pilonul doi au înregistrat în 2023 un randament mediu de 17,94%. Este cea mai bună performanță anuală din întreg istoricul sistemului, arată calculele făcute de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România.

Cifra este cu peste 10 puncte procentuale peste rata inflației estimate pentru anul trecut. Activele nete administrate de pilonul doi au ajuns la aproape 127 de miliarde de lei, o valoare record pentru sistem, în creștere cu peste 31 față de finalul anului 2022.

Rezultatele foarte bune înregistrate de pensiile private în 2023 provin în egală măsură din revenirea prețurilor la titlurile de stat și din aprecierea cotațiilor bursiere, se arată într-un comunicat al asociației amintite. La pilonul doi de pensii private sunt înscriși 8,1 milioane de români, adică majoritatea populației active a țării, dintre care peste patru milioane contribuie regulat lună de lună, a transmis reporterul RRA Iulian Olescu. /bcodreanu/ctuluc/aburtica

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 ianuarie