NASA vrea să trimită roboți umanoizi în spațiu

Roboții înlocuiesc oamenii în spațiu? În orice caz, nu acesta este obiectivul roboților Valkyrie și Apollo, dezvoltați de NASA. Dimpotrivă, scopul ar fi eliberarea astronauților de munca repetitivă sau periculoasă a misiunilor spațiale. Astfel, ei s-ar putea concentra pe explorare, cercetare și descoperire: inima prezenței umane în spațiu.
Robotul R5 (numit și Valkyrie), a fost proiectat și construit la Centrul Spațial Johnson (JSC) din Houston, Texas, pentru a participa la testele DARPA Robotics Challenge din 2013. La fel ca războinicii nordici mitologici cărora le datorează numele, Valkyrie este un robot umanoid robust și rezistent, capabil să opereze în medii degradate, periculoase sau deteriorate de oameni. Echipa JSC Valkyrie a proiectat și construit robotul pe parcursul a 15 luni, bazându-se pe experiența dobândită din proiectarea Robonaut 2 și a generațiilor anterioare de roboți umanoizi JSC.
Al doilea robot, Apollo, dezvoltat de compania Apptronik pentru NASA, a fost conceput inițial pentru a fi utilizat pe Pământ în sarcini de logistică, producție, livrare la domiciliu și îngrijire a pacienților. El poate descărca vehicule, poate alege și muta pachete, le poate stivui pe paleți sau poate ajuta cu mașini. NASA vrea să adapteze robotul pentru spațiu, astfel încât să servească în viitor ca asistent pentru astronauții care trăiesc și lucrează pe suprafața Lunii și a lui Marte. Mai mulți roboți Apollo ar putea fi astfel controlați de la distanță de către operatorii umani de pe Pământ. Am putea începe să credem că filmul „Avatar” nu mai este atât de departe de realitatea noastră. Utilizarea roboților aduce și multe puncte pozitive: lipsa de odihnă, riscul de accidentare și posibilitatea de a lucra la orice oră din zi sau din noapte. Apollo, de exemplu, are o autonomie de lucru de până la 22 de ore pe zi, ceea ce reprezintă un avantaj semnificativ în comparație cu munca unei ființe umane.
De asemenea, roboții ar putea ajuta la mentenanţa și întreținerea instalațiilor de operare care le-ar permite astronauților să trăiască din resursele găsite la suprafață.
Dacă roboții Valkyrie sau Apollo vin să asiste în misiunile Artemis, ei ar putea ajuta omenirea să stabilească o prezență pe termen lung pe suprafața lunară și, într-o zi, pe alte planete, precum Marte. Prin parteneriate comerciale interne și internaționale, NASA își propune să creeze următoarea generație de capabilități robotice la scară umană. (www.lesoir.be – 9 ianuarie)/rcostea

RADOR RADIO ROMÂNIA (10 ianuarie)