Peste 7.600 de posturi din sistemul sanitar au fost deblocate

Realizator: Mira Gomboș – Peste 7.600 de posturi din sistemul sanitar au fost deblocate joi, în ședința de guvern și vor fi scoase la concurs în unitățile medicale care au deficit de personal, dintre care 2.500 sunt pentru medici. De asemenea, 365 de persoane pot fi angajate la serviciile de ambulanță – a anunțat ministrul sănătății, Alexandru Rafila. Corespondentul RRA Petruța Obrejan vine cu detalii.
Reporter: Toate spitalele importante care au deficit de medici, asistente și infirmieri vor putea face rapid angajări, însă premierul Marcel Ciolacu spunea că fiecare angajare din cele peste 7.600 de posturi deblocate trebuie să reflecte în primul rând oferirea de servicii mai bune pacienților. Șeful executivului a precizat că nu vor fi probleme financiare, mai ales că în acest an Ministerul Sănătății are un buget mai mare cu 40% decât în 2023. Ministrul Alexandru Rafila a cerut conducerii unităților sanitare care au cerut deblocarea posturilor să înceapă imediat procedurile legale pentru organizarea concursurilor de angajare.
Alexandru Rafila: Procedura spune că după publicare, în termen de 30 de zile se poate organiza concursul de ocupare a postului. Rugămintea este să facă acest lucru cât mai repede, încât acești 7.600 de oameni care ar putea să ajute sistemul de sănătate să poată să fie angajați cât mai repede.
Reporter: Totodată, Alexandru Rafila a cerut persoanelor răcite să se adreseze mai întâi medicilor de familie pentru a primi medicamentația adecvată și să vină la camerele de gardă sau la unitățile primiri urgențe doar dacă se află în situații mai complicate, dacă prezintă comorbidități./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 11 ianuarie)