Realizator: Mihaela Mihai – Problemele care i-au scos în stradă pe transportatori și pe fermieri țin de mai multe instituții, iar oamenii trebuie să înțeleagă că este nevoie de timp pentru a se găsi soluții – a precizat prefectul capitalei, la finalul întâlnirii pe care reprezentanții protestatarilor au avut-o vineri la Palatul Victoria cu premierul și cu alți responsabili guvernamentali. Rareș Hopincă crede că cei nemulțumiți ar trebui să aștepte rezultatele întâlnirilor programate pentru analizarea revendicărilor înaintate.
Rareș Hopincă: Sunt mai multe și evident că sunt de competența mai multor instituții ale statului român. Începând de luni dimineață, atât agricultorii, cât și transportatorii, pentru că sunt un set de probleme comune, vor participă la Ministerul Agriculturii, la un grup de lucru alături de Ministerul Agriculturii și instituțiile subordonate, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul de Finanțe. Marți va avea loc o întâlnire a grupului de lucru la Ministerul Transporturilor, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul de Finanțe, pe problemele transportatorilor, iar miercuri va avea loc o întâlnire cu ASF, împreună cu Ministerul de Finanțe și se va analiza explicit problema asigurărilor de tip RCA. I-am rugat pe reprezentanții celor care protestează să încerce să aibă o comunicare onestă cu persoanele aflate în protest, spunând că este totuși rezonabil ca pentru probleme complexe să alocăm un timp normal, nu foarte îndelungat, dar până săptămâna viitoare pentru soluționare.
Realizator: Concluziile discuțiilor de vineri nu par să-i fi convins însă pe protestatari să încheie acțiunile începute în urmă cu trei zile, după cum transmite reporterul RRA Alexander Avram. Cei desemnați să participe la dialogul cu autoritățile au anunțat că au decis să continue protestul.
Dănuț Andruș, reprezentant al fermierilor: În urma întâlnirii cu prim-ministrul al României și prezentarea problemelor pe care le avem în aceste domenii de activitate, am primit promisiuni verbale că vor fi înființate grupuri de lucru cu ministerele de resort și instituțiile implicate în problemele noastre. Noi personal am hotărât să rămânem în continuare în stradă. Ne întâlnim cu oamenii care ne-au mandatat și acolo strada va hotărî ceea ce vom face pe viitor. Decizia de a continua protestul aparține fiecăruia care este în stradă.
Realizator: Conform Poliției Rutiere, între DN 2 și centura capitalei, unde traficul s-a desfășurat cu dificultate pe tot parcursul zilei, șoferii protestatari au coborât vineri seară din mașini și continuă acțiunea pe jos, blocând circulația pe ambele sensuri de mers ale DN 2, între localitatea Afumați, la limita cu orașul Voluntari, a transmis reporterul RRA Alex Lancuzov./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (12 ianuarie)