Rodica Tapalagă, o actriță inegalabilă de teatru și film

Context

Într-o zi de 12 ianuarie 1939 se năștea Rodica Tapalagă, cea care avea să devină o îndrăgită actriță de teatru și film, dar și vocea inconfundabilă a Teatrului Național Radiofonic.

Viața și cariera

Rodica Tapalagă s-a născut la 12 ianuarie 1939, la Dorohoi, judeţul Botoşani, fiind sora mai mică a viitorului actorul Ştefan Tapalagă.S-a mutat cu familia la București, unde a urmat cursurile liceului ”Gheorghe Lazăr”.  După ce a absolvit, în 1959, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, a fost repartizată la Teatrul Naţional din Craiova. Aici a interpretat mai multe roluri, între care: Eliza Doolittle din ”Pygmalion” de G.B. Shaw (1959, regia Vlad Mugur), Eleva din ”Steaua fără nume” de M. Sebastian (1960, regia A. Moldovan), Valia din ”Poveste din Irkutsk” (1961, regia Radu Nicolae), Fata în albastru din ”Celebrul 702” (1960, regia Radu Miron).  A debutat pe marile ecrane la vârsta de 19 ani, în comedia “Alo? …ați greșit numărul”, în care figurau și alte viitoare nume mari de actori români precum Ștefan Mihăilescu-Brăila și Stela Popescu, dar și fratele ei, Ștefan Tapalagă. Au urmat multe roluri pe scena Teatrului Nottara, a Teatrului Mic, din București și a Teatrului Național din Craiova.

Între 1961 -2010 a fost actrița Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra”, din București, fiind ultima actriță angajată personal de Lucia Sturdza Bulandra.Rodica Tapalagă a avut o contribuție importantă și în teatrul radiofonic, și în televiziune. Până să pună prima oară piciorul pe scena unui teatru, actrița s-a remarcat în familie recitând versuri și plecând prin turnee prin țară cu trupa sindicatului de la Banca Națională.

În 1972, la Teatrul “Bulandra” a început să interpreteze celebrul personaj Coana Joiţica (Zoe Trahanache) din „O scrisoare pierdută”, regizată de Liviu Ciulei. Acolo, parteneri de scenă îi erau Toma Caragiu (Tipătescu), Petre Gheorghiu (Trahanache), Octavian Cotescu (Caţavencu), Aurel Cioranu (Cetăţeanul Turmentat), Ştefan Bănică Sr. (Ghiţă), Dem Rădulescu (Farfuridi), Mircea Diaconu (Brânzovenescu) şi Liviu Ciulei (Dandanache). Spectacolul a fost de un succes colosal și s-a jucat cu casa închisă timp de 5 ani. Rodica Tapalagă și Toma Caragiu au format un cuplu excepțional, între ei existând o conexiune artistică incredibilă. Piesa s-a întrerupt, din păcate, în 1977, după ce Toma Caragiu a murit la marele cutremur din 4 martie. Actriţa Rodica Tapalagă s-a făcut remarcată în perioada 1977-1982 şi pe scena Teatrului Mic, unde a jucat în: ”Unchiul Vania” de A.P. Cehov (regia Laurenţiu Azimioara), ”Pluralul englezesc” de A. Ayckbourn (regia Sanda Manu), ”Nebuna din Chaillot” de A. Giraudoux (regia Silviu Purcărete), ”Copiii lui Kennedy” de Robert Patrick (regia Dragoş Galgoţiu). Vocea inconfundabilă a Rodicăi Tapalagă a impus-o în teatrul radiofonic, unde a interpretat zeci de roluri, şi s-a remarcat în numeroase scenete şi spectacole de varietăţi TV alături de alţi mari actori.

După pelicula”Alo?…Aţi greşit numărul!” au urmat ”Aproape de soare” (1960, regia Savel Stiopul), ”Cinci oameni la drum” (1962, regia Gabriel Barta, Mihai Bucur), ”Politică şi…delicatese” (1963, regia Haralambie Boroş), ”Tănase Scatiu” (1976, regia Dan Piţa), ”Între oglinzi paralele” (1978, regia Mircea Veroiu), ”Vis de ianuarie” (1978, regia Nicolae Opriţescu), ”Artista, dolarii şi ardelenii” (1978, regia Mircea Veroiu), ”Clipa” (1979, regia Gheorghe Vitannidis), ”De dragul tău, Anca!” (1983, regia Cristiana Nicolae), ”Dragostea şi revoluţia” (1983, regia Gheorghe Vitanidis), ”Vreau să ştiu de ce am aripi” (1983, regia Nicu Stan), potrivit volumului ”1234 cineaşti români” (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996). A mai jucat în filmele ”Cui i-e frică de Virginia Woolf” (1995, regia Olimpia Arghir) şi ”Sistemul nervos” (2005, regia Mircea Daneliuc), potrivit www.cinemagia.ro. A fost protagonista acestui ultim film, respectiv Nica, bătrâna de la ţară, şi a jucat alături de actorii Cecilia Bârbora, Dorel Vişan, Mitică Popescu.

Actriţa a fost distinsă cu premiul Asociaţiei Cineaştilor din România ACIN 1976 pentru rolul din ”Tănase Scatiu” şi a primit, în 2001, premiul UNITER pentru întreaga activitate. În 2006 a primit premiul revistei ”Cuvântul” la categoria film, pentru rolul Nica din ”Sistemul nervos”. S-a aflat, în decembrie 2009, printre laureaţii premiilor Municipiului Bucureşti pentru artă şi cultură, secţiunea „Artele spectacolului”. În decembrie 2000 i-a fost decernat Ordinul Naţional ”Pentru Merit” în grad de Ofiţer pentru realizări artistice remarcabile şi pentru promovarea culturii.

S-a stins pe 18 decembrie 2010, la vârsta de 71 de ani.

Autor: Alexandru Balaci

*

Bibliografie

Calendar Rador

Tapalagă, Rodica

https://www.imdb.com/name/nm0849945/bio/

RADOR – 12 ianuarie