Kiev – Kuleba s-a întâlnit cu Séjourné

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, s-a întâlnit cu omologul său francez, Stéphane Séjourné, care se află, sâmbătă, într-o vizită oficială la Kiev.

În timpul unei conferințe de presă, Kuleba i-a mulțumit lui Séjourné pentru sprijinul său cuprinzător pentru Ucraina, în special în ceea ce priveşte consolidarea apărării antiaeriene. Cei doi miniştri au discutat despre noi livrări de sisteme și rachete menite să protejeze spaţiul aerian al Ucrainei, în special aeronave fără pilot.

Totodată, Kuleba şi Séjourné şi-au coordonat poziţiile pentru summitul NATO de la Washington şi au discutat pe marginea calendarului ianuarie-iunie, „perioadă în care ar trebui să aibă loc acţiuni concrete vizând aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană”. „Acest calendar este foarte clar, este necesară eficientizarea screening-ului oficial al Ucrainei, este necesar să se ia o decizie privind aprobarea cadrului de negociere și a datei conferinței interguvernamentale și trebuie să fie organizată prima conferință interguvernamentală. Am convenit că Franța va sprijini nu doar integrarea în UE, ci și respectarea unor termene-limită specifice pe această cale” – a menționat Dmitro Kuleba.

Șeful Ministerului de Externe ucrainean i-a mulțumit omologului său francez pentru că a susținut decizia UE de a crea un fond pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro. De asemenea, cei doi miniştri au convenit să lucreze împreună la implicarea în continuare a țărilor din Africa, Asia și America Latină în eforturile pentru implementarea Formulei de pace, propusă de către preşedintele Volodimir Zelenski.

Kuleba şi Séjourné au mai discutat despre cooperarea în domeniul apărării. Totodată, cei doi miniştri au abordat problema activelor ruseşti înghețate, precum și crearea unui tribunal special pentru pedepsirea Rusiei./sdan/gpodea

Agenția de presă RBC, Ucraina – 13 ianuarie