100 de zile de război în Fâşia Gaza

Armata israeliană se pregătește zilele următoare de temporizarea acțiunilor militare din Fâșia Gaza, după 100 de zile de război care încă nu au reușit să-i elibereze pe cei 130 de femei, copii și tineri răpiți de gruparea Hamas.

Crește între timp nemulțumirea internă, dar și internațională față de modul cum premierul Benjamin Netanyahu a gestionat criza, iar protestele de stradă la adresa guvernului său au fost acum reluate. Din Ierusalim, Ion Ştiubea și ultimele evoluții ale crizei.

Reporter: Astăzi s-au împlinit 100 de zile de la izbucnirea războiului din Fișa Gaza, în urma atacului neprovocat și a masacrului care a urmat comis de teroriștii organizației Hamas. Perioada celor 100 de zile a fost marcată la Tel Aviv de un miting uriaș, la care au participat zeci de mii de persoane în favoarea eliberării ostaticilor deținuţi încă în Fâșia Gaza, care va continua mâine cu un marș organizat la Ierusalim și o demonstrație de protest împotriva guvernului israealian, în fața Knessetului.

Pe plan militar, cele 100 de zile au însemnat cucerirea nordului Fâșiei Gaza de către armata israeliană și eliminarea în proporție de 90-95% a teroriștilor Hamas din zonă, dar și continuarea la intensitate mărită a luptelor din centrul și sudul Fâşiei Gaza. Previziunea pentru ultimele două săptămâni este ca în nordul Fâșiei Gaza să fie redus drastic numărul diviziilor israeliene care acționează la fața locului, iar luptele, dacă vor mai fi, să aibă loc punctual prin utilizarea forțelor speciale de desant și comando. Același program vizează și centrul și sudul Fâșiei Gaza, unde însă rezistența teroriştilor este mai acerbă și unde lupta în interiorul tunelelor tinde să înlocuiască lupta de suprafață.

În ultimele zile, Israelul a comunicat autorităților egiptene că intenționează să preia controlul asupra axei Philadelphia, care separă Fâșia Gaza de Egipt, respectiv Rafah palestiniană de Rafah egipteană, unde se presupune că există o susținută activitate de contrabandă cu arme și pe unde liderii Hamas ar putea fugi, luând cu ei și ostatici israelieni. O delegație militară israeliană va pleca la Cairo peste câteva zile pentru a discuta acest aspect cu oficiali egipteni. Pentru mâine sau poimâine se preconizează distribuirea de medicamente ostaticilor israelieni, în urma acordului convenit în acest sens, mediat de Qatar, între Israel și organizația Hamas. Qatarul s-a obligat să producă în final și dovezile vizuale ale distribuirii corecte a medicamentelor, sarcină preluată de Crucea Roșie Internațională.

Zvonuri care circulă în cadrul administrației de la Washington par să acrediteze ideea că oficialii americani sunt tot mai nemulțumiți de prestarea premierului Netanyahu în problema osaticilor în special și a tărăgănării, spun zvonurile, din motive politice, a războiului din Fâșia Gaza. Site-ul Al-Monitor a relatat că pentru marți este așteptată o grevă a funcționarilor din peste 20 de agenții federale, în semn de protest față de felul în care Guvernul Biden tratează războiul din Fâșia Gaza. Grupul în cauză, autointitulat Feds United Peace, va declara marți zi de doliu la împlinirea a 100 de ani de la războiul din Fâşia Gaza./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 ianuarie