Revista presei internaționale – 15 ianuarie 2024

La Davos, peste 80 de țări și organizații internaționale au dezbătut, înaintea deschiderii Forumului Economic Mondial, posibilitățile unei formule de pace pentru Ucraina, scrie presa internațională. Având în vedere lista participanților la reuniunea privind planul de pace propus de Kiev, întâlnirea de la Davos, de duminică, a fost un succes pentru diplomația elvețiană, coorganizatoare a evenimentului, alături de Ucraina, scrie Le Temps. În afară de europeni, au participat Statele Unite și toți aliații Ucrainei, dar și așa-numitul Sud Global, cei doi mari absenți fiind Rusia, care nu a fost invitată, și China, care ține la o aparență de „neutralitate”, comentează ziarul elvețian. În plus, Le Temps subliniază că reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial are loc într-un context deosebit de dificil, atât din punct de vedere geopolitic, cât și economic. Forumul de la Davos a ales să sublinieze în tema sa din acest an, ”Reconstruirea încrederii”, o nevoie pe care organizatorii o percep ca fiind din ce în ce mai stringentă, notează Avvenire. Pe frontul cooperării, în ciuda unui context global tensionat, sesiunile de la Davos vor examina parteneriatele regionale, vor aborda posibilitățile de consolidare a colaborării Nord-Sud și vor lua în considerare măsuri pentru a modela un sistem comercial mai eficient și mai incluziv, cu inițiative cheie precum ”Alianța Globală pentru Comerț”, enumeră ziarul italian și adaugă că la Forum a fost confirmată prezenţa a aproximativ șaizeci de șefi de stat și de guvern, de la președintele francez Emmanuel Macron, la prim-ministrul chinez Li Qiang, de la președintele argentinian Javier Milei, la președintele ucrainean Volodimir Zelenski, de la secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la secretarul general al ONU, Antonio Guterres.
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, s-a întâlnit cu omologul său francez, Stéphane Séjourné, care s-a aflat într-o vizită oficială la Kiev, anunță RBC. Kuleba a mulțumit Parisului pentru sprijinul său cuprinzător pentru Ucraina, în special în ceea ce priveşte consolidarea apărării antiaeriene, cei doi miniştri discutând despre noi livrări de sisteme și rachete menite să protejeze spaţiul aerian al Ucrainei, completează RBC. Franța își va menține poziţia privind sprijinirea Forțelor Armate ale Ucrainei, aprovizionarea acestora cu arme și întărirea capacităților părţii ucrainene de a produce arme pe teritoriul ţării, asigură Ukrinform. Guvernul israelian a susținut în fața Curții Internaționale de Justiție că acuzațiile Africii de Sud de genocid împotriva populației palestiniene în timpul războiului cu Hamas din Gaza sunt o „denaturare grosolană” a realității și un efort implicit de a priva țara de „dreptul la autoapărare” și, în ultimă instanță, nu servesc decât pentru „a face să pară ieftin” delictul de genocid, scrie ABC. Între timp, presa americană raportează noi lovituri asupra Yemenului, după bombardamentele americane și britanice, rebelii Houthi promițând represalii în Marea Roșie. Aceste lovituri și noi angajamente de răzbunare sunt cele mai recente semne că acest conflict rezultat din războiul dintre Israel și Hamas se răspândește în Orientul Mijlociu, Marea Roșie fiind un nou punct fierbinte între Washington și diferitele grupuri susținute de Iran în regiune, descifrează The Wall Street Journal. Care este impactul economic al crizei din Marea Roșie? întreabă Skytg24 și subliniază că din ce în ce mai multe nave, inclusiv containere, aleg să evite Canalul de Suez și să se îndrepte spre Capul Bunei Speranțe, o rută care merge din Singapore până în Europa de Nord și care necesită 10 zile de navigație în plus, 3.500 de mile marine mai mult și cu un milion de dolari mai mult pentru carburanți.
În Taiwan, William Lai, președintele ales, a mulțumit secretarului de stat al SUA pentru mesajul de felicitare primit sâmbătă, imediat după victoria sa electorală, relatează Il Sole 24Ore. ”Parteneriatul Taiwan-SUA este ghidat de valorile și interesele noastre comune”, a asigurat Lai, adăugând că ”în colaborare cu Statele Unite, Taiwanul se angajează să promoveze democrația, pacea și prosperitatea în zona Indo-Pacific”, citează Il Sole 24Ore. Taiwanul a cerut Chinei „să respecte rezultatele alegerilor” prezidențiale câștigate de Lai, care afirmă că insula este independentă de facto și promite că o va apăra împotriva amenințărilor de reunificare, reține La Libre Belgique. În replică, Beijingul avertizează că orice inițiativă în favoarea independenței va fi „sever pedepsită”, subliniază Le Monde.
Conform evaluărilor realizate de comunitatea de informații din SUA și a altor experți, amenințarea Chinei în 2024 presupune constrângerea economică, răspândirea propagandei și dezinformării, interferența electorală, sprijinul pentru terorism, disputele teritoriale și un potențial de război împotriva Taiwanului, analizează Geopolitical Monitor, care conchide că anul 2024 va fi marcat de o Chină dinamică și autoritară, provocând ordinea globală existentă pe fronturile economic, militar și diplomatic. În schimb, La Stampa crede că 2024 ne-ar putea îndepărta privirea de China. Deși a atras întotdeauna mulți investitori interesați de performanța piețelor emergente, acum, stagnarea creșterii chineze orientează diferit rutele operatorilor bursieri din zona emergentă care se dezvoltă din ce în ce mai independent de fosta locomotivă a Beijingului, explică ziarul italian.
Ministrul de Externe al Coreii de Nord, Choe Son Hui, începe o vizită în Rusia, a informat agenția nord-coreeană KCNA. Vizita șefului diplomației nord-coreene va fi un prilej de consolidare a solidarității strategice dintre Coreea de Nord și Rusia, într-un context în care situația geopolitică internațională se îndreaptă spre o confruntare comparabilă cu un nou Război Rece, între cele două blocuri formate de Statele Unite, Japonia și Coreea de Sud, pe de o parte, și de Rusia, China și Coreea de Nord, pe de altă parte, scrie agenția Yonhap. Vizita are loc în contextul în care Washingtonul și aliații săi au condamnat presupusele transferuri de arme ale Phenianului către Moscova, pentru războiul din Ucraina, subliniază Le Figaro.
Raportul „Situația Economiei Globale și Perspective în 2024”, publicat de Organizația Națiunilor Unite, dezvăluie o imagine sumbră a sistemului economic global, constată ziarul turc Sabah. Potrivit raportului ONU, tensiunile geopolitice crescânde și intensitatea și frecvența tot mai mare a evenimentelor meteorologice extreme cauzate de schimbările climatice globale au sporit serios riscurile și vulnerabilitățile care se aflau până de curând în partea inferioară a agendei globale, în timp ce condițiile financiare înăsprite de băncile centrale globale în numele combaterii inflației cresc riscurile pentru comerțul global și producția industrială, reține Sabah și menționează că în 2024 creșterea globală, regională și locală va continua să fie un subiect important.
Superputerile se află în fruntea clasamentului armatelor lumii în 2024, potrivit listei globalfirepower.com, relatează portalul ungar karpatalja.ma. Statele Unite s-au clasat pe primul loc, Rusia pe locul al doilea, China pe locul al treilea și India pe locul al patrulea, urmată de Coreea de Sud, iar Regatul Unit a ieșit din top 5, notează Magyar Hirlap. Japonia ocupă locul al șaptelea, urmată de Turcia, Ucraina este pe locul 18, înaintea sa aflându-se Israelul. Polonia s-a clasat pe locul 21, România pe locul 47, Ungaria pe locul 54, Serbia pe locul 56 și Slovacia pe locul 69. Potrivit ziarului maghiar, lista a fost încheiată de Republica Moldova și Bhutan.

Cristina Zaharia, RADOR