Dragoş Alexandrescu, un strălucit muzicolog, profesor, teolog

Context

Într-o zi de 16 ianuarie, în 1924, se năștea, la Constanța, Dragoş Alexandrescu. Avea să devină compozitor, teolog, dirijor, bizantinolog şi profesor. Dragoş Alexandrescu a fost redactor-şef la Biblioteca muzicală a Radiodifuziunii Române.

Viața și opera

S-a născut la 16 ianuarie 1924 în Constanța, într-o familie de muzicieni. . Atracția pentru arta sunetelor Tatăl său,Aurel, cânta la vioara și chitară, iar mama sa, Maria Moldova, era pasionată de pian și canto. La vârsta de 13 ani a reușit să compună o piesă corală religioasă ”(Heruvicul in re minor”), lucrare care a fost cantată de corul Catedralei episcopale din Constanța în anul 1937, sub bagheta dirijorului Constantin P. Demetrescu. În anul 1939, la vârsta de 15 ani, Dragoș Alexandrescu debutează ca dirijor la pupitrul corului Catedralei episcopale din Constanța. După absolvirea Liceului „Mircea cel Batran“ din Constanta (1943), Dragos Alexandrescu susține examene de admitere la Facultatea de Agronomie, și la Conservatorul din București.
Fiind atras de sonoritatea corului mixt, Dragoș Alexandrescu pune bazele unuia în care, pe langa un grup de studente, aveau să cante atât mama și sora dirijorului, cât și sotia si fiica parintelui paroh. Acesta îl sfătuiește să dea dea examene de diferența pentru a putea obține și diploma de seminar teologic. Asa se face că Dragos Alexandrescu, în urma susținerii a 10 examene la Seminarul Nifon din București, devine și absolvent de seminar. In felul acesta se apropie de visul de a deveni cleric, iar acest lucru se va intampla în anul 1947 la Catedrala episcopală din Huși, fiind hirotonit de Preasfințitul Grigorie Leu.
In toamna anului 1948, diaconul Dragos Alexandrescu susține un nou examen de admitere la Conservator. În anii următori, studiaza la Conservatorul din București, unde îi are profesori pe George Breazul (teorie – solfegiu), Ion Dumitrescu (armonie), Alfred Mendelsohn (contrapunct și compoziție), Theodor Rogalski (orchestratie) și Zeno Vancea (istoria muzicii). Inca din anul I, G. Breazul a descoperit în diaconul Dragos Alexandrescu un viitor profesor și un muzician de exceptie.
A fost numit preparator in cadrul Conservatorului de Muzica „Ciprian Porumbescu“ din Bucuresti în 1950 (in anul III de studii). Acest debut pedagogic va deschide portile unei cariere de excepție. Va fi preparator, asistent, lector, conferentiar si profesor la disciplinele: compoziție, contrapunct, teorie – solfegiu – dictat sș paleografie muzicala bizantină. Diaconul profesor dr. Dragos Alexandrescu a scris peste 100 de solfegii si mai bine de 400 de dictate muzicale, precum si numeroase articole si referate. Printre lucrările didactice de referință se numără cartea ”Elemente constitutive ale muzicii” și cele două volume de  ”Teoria muzicii”.
E dirijor de cor și îndrumător al unor formații corale. Astfel, în anii 1942-1943, Dragoș Alexandrescu activează ca dirijor al corului Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ din Constanța, iar între anii 1945 și 1959 dirijeaza corul Bisericii Parcul Domeniilor din București. În anii urmatori, Dragos Alexandrescu va activa ca președinte al Cenaclului muzical „I. D. Chirescu“ din Constanța și ca indrumător al unor formații corale din Constanța și București.
În anul 2004  a fost distins cu Premiul Uniunii Compozitorilor și Crucea patriarhală. A scris numeroase lucrări, de la miniaturi corale, până la muzica vocal-simfonică. Corolarul creației sale religioase corale il reprezintă lucrarea Cântările Sfintei Liturghii, editată in 2001 la Editura Muzicală.  A condus Biblioteca muzicală la Radio România.

S-a stins din viață la 07 martie 2014.

Autor :Alexandru Balaci

 

Bibliografie

Calendar Rador

https://www.romania-muzical.ro/articole/art.htm?a=1262091&c=17&g=1

https://www.ancorom.ro/noutati_doc_87_in-memoriam-dragos-alexandrescu_pg_0.htm