Ursula von der Leyen se declară încrezatoare că cele 27 de state membre vor conveni asupra unui ajutor financiar comun pentru Kiev

Preşedinta Executivului Uniunii Europene şi-a exprimat vineri încrederea că cele 27 de state membre vor ajunge la un acord privind furnizarea în comun de ajutor financiar suplimentar Ucrainei. Ungaria s-a opus acordului privind un pachet de ajutor financiar, ceea ce duce la posibilitatea ca celelalte 26 de state membre să acorde fonduri Kievului în temeiul unor acorduri bilaterale separate.

Însă şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat în Parlamentul European: „Sunt încrezătoare că vom găsi o soluţie cei 27.” În decembrie, liderii UE au convenit să înceapă convorbirile de aderare cu Ucraina, însă Ungaria s-a opus prin veto acordării unui ajutor financiar de 50 de miliarde de euro Kievului până în 2027.

Cei 27 de lideri naţionali din blocul comunitar se vor întâlni din nou la Bruxelles pe 1 februarie, pentru a încerca să ajungă la un acord pe tema asistenţei financiare acordate Kievului, care depinde de sprijinul occidental pentru a se apăra împotriva forţelor ruse ce au invadat ţara în urmă cu aproape doi ani. Comisia Europeană a propus extinderea sprijinului financiar prin revizuirea bugetului comun al UE, ce va acoperi şi finanţări pentru migraţie şi alte priorităţi. Însă premierul ungar, Viktor Orban, a refuzat direcţionarea ajutorului pentru Kiev prin intermediul bugetului comun admistrat de Comisie, lăsând celelalte 26 de state să ia în considerare o soluţie care să nu includă Budapesta.

Perspectiva ca cele 26 de state să ofere ajutor Kievului prin acorduri bilaterale separate este o alternativă care se discută. Aceasta este considerată însă mai complicată şi mai costisitoare decât prin intermediul bugetului UE şi, totodată, dăunnează unităţii blocului comunitar./mbrotacel/cpodea

REUTERS – 17 ianuarie