Plafonul veniturilor pentru persoanele care primesc tichete sociale pe suport electronic va creşte

Plafonul veniturilor pentru persoanele care primesc tichete sociale pe suport electronic va creşte în acest an, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern pus în transparenţă publică de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Documentul prevede o nouă măsură de sprijin pentru categoriile vulnerabile prin acordarea pachetelor de alimente de două ori pe an.

Reporter: În acest an, sprijinul material pentru persoanele vulnerabile își păstrează valoarea nominală de 250 lei și va fi acordat o dată la două luni, însă în perioada 2025-2027 se va reduce la 125 lei și va ajunge la beneficiari o dată la șase luni.

Proiectul de act normativ stabilește creșterea plafonului veniturilor persoanelor vulnerabile la 2.000 lei, față de 1.700, cât este în prezent, pentru a primi tichete sociale în format electronic pentru alimente și mese calde. În plus, din acest an și până în 2027, se vor acorda pentru categoriile defavorizate, o dată la șase luni, pachete de alimente în cuantum de maximum 125 lei.

Nu vor putea beneficia de aceste măsuri cei care la data acordării sprijinului material nu au domiciliu în România sau care nu fac dovada că locuiesc în țară, dar și cei care execută pedepse privative de libertate sau care beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice ori private, cu excepția celor destinate persoanelor fără adăpost și care nu asigură cel puțin o masă pentru acestea.

Tichetele sociale pe suport electronic pot fi utilizate doar în România, iar sumele disponibile pe card vor fi valabile 12 luni de la data încărcării lor./mnecula/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 ianuarie