TAZ: Nemulţumiţi de negocieri

Fermierii şi transportatorii protestează şi în România. Guvernul le garantează acordarea unui sprijin financiar, dar cu toate acestea demonstraţiile nu încetează.
Revendicările protestatarilor au fost rezolvate în proporţie de 99% – a declarat luni premierul român Marcel Ciolacu. În mod similar s-a pronunţat şi ministrul român al agriculturii, Florin Barbu, după tratativele purtate cu o delegaţie a fermierilor. Aceştia au blocat, împreună cu camionagiii, timp de o săptămână drumurile de acces spre Capitala Bucureşti, precum și spre importante legături de transport, puncte de trecere a frontierei şi portul Constanţa de la Marea Neagră. În pofida tratativelor, protestele continuă.
Zeci de mii de fermieri şi camionagii au participat în întreaga ţară la un protest organizat cu ajutorul social media. Motivul era nemulţumirea faţă de politica financiară a coaliţiei guvernamentale formată din social-democraţi şi liberali. Protestatarii erau nemulţumiţi în primul rând de asigurările prea scumpe şi preţurile prea ridicate ale carburanţilor, respectiv din cauza impozitelor prea mari.
Fermierii se confruntă cu scăderea preţurilor la cereale şi cer o stopare a importului de grâu din Ucraina. Totodată cer şi un control efectiv al transporturilor de cereale din Ucraina în direcţia Mării Negre – prin România.
În urma unor tratative dintre delegaţia protestatarilor şi ministrul Florin Barbu s-au stabilit măsuri de finanţare. Potrivit acestora, fermierii urmează să primească din partea statului 100 de euro pentru fiecare hectar. Se prevede şi o subvenţionare de 50% a consumului de curent, de asemenea şi scutirea pentru un an a achitării ratelor.
Mulţi dintre participanţii la aceste proteste au explicat că nu sunt mulţumiţi de rezultatele obţinute şi vor continua acţiunea.
Partidul naţionalist de dreapta AUR şi partidul radical SOS România au încercat să instrumentalizeze politic protestele. Oricum, nu s-a ajuns la un acord între fermierii nemulţumiţi, şoferii de camioane şi reprezentanţii extremei drepte – nici măcar după ce se înregistraseră şi unele exagerări din partea poliţiei.
Preşedintele partidului radical de dreapta AUR, George Simion, a criticat atitudinea poliţiei faţă de demonstranţi. Iar pentru a clarifica incidentele, a cerut convocarea unei şedinţe speciale a legislativului.
Opinii critice faţă de atitudinea dură a forţelor de ordine au existat şi din partea societăţii civile. În cursul zilei de marţi mai multor zeci de şoferi de camioane li s-a retras permisul de conducere.
Pe rețelele de socializare circulă o înregistrare video în care un poliţist ameninţă cu o carabină un protestatar. O activistă anticorupţie a fost reţinută temporar din cauza unei afirmaţii critice făcute pe un canal media. Împotriva mai multor participanţi la demonstraţii au fost demarate procese penale pentru incitare la violență.
Miercuri protestele au continuat atât la Bucureşti şi în alte oraşe mari, cât şi în apropierea punctelor de trecere a frontierelor. La acestea ministrul Florin Barbu a reacţionat aspru şi i-a calificat pe cei ce continuau protestul drept elemente provocatoare de scandal.
(Autor: William Totok)
https://taz.de/Bauernproteste-in-Rumaenien/!5986395/

TAZ (Germania), 17 ianuarie 2024
Traducerea: Imola Stănescu/ RADOR RADIO ROMÂNIA