Ungaria este o țară suverană, indiferent dacă îi place sau nu lui Donald Tusk (Péter Szijjártó)

Ungaria este o țară suverană, indiferent dacă îi place sau nu lui Donald Tusk, are dreptul să-și reprezinte propria poziție în problema războiului din Ucraina, potrivit căreia este nevoie de pace cât mai curând, a precizat luni, la Bruxelles, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, reacţionând la declarația premierului polonez. Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, şeful diplomaţiei ungare a declarat că în timpul vizitei sale la Kiev, Donald Tusk „a atacat poziția Guvernului ungar cu privire la războiul din Ucraina cu cuvinte grosolane, dând dovadă de o lipsă totală de respect, acuzând țara noastră că trădează Europa, este neeuropeană, referindu-se la cel mai întunecat loc din iadul politic”. „Acum, desigur, am văzut, vedem evenimentele din ultimele săptămâni în Polonia și vedem percepția premierului polonez privind democrația. Vedem politicieni de opoziție închiși în Polonia. Vedem că nu sunt tolerate în niciun fel opiniile diferite de cele ale autorităților și ale Guvernului”, a subliniat Péter Szijjártó, care a adăugat: Însă, ideea este că trebuie pusă, totuşi, întrebarea, ce fel de comportament este acesta în Europa? Ce fel de comportament este acesta că doar existența unei singure opinii este considerată acceptabilă? Ce fel de comportament este acesta care nu tolerează, nu acceptă, nu recunoaşte că pot exista și alte opinii pe o anumită problemă?”
Ministrul ungar a a subliniat că una dintre valorile fundamentale ale Uniunii Europene este și ar trebui să fie că nimeni nu poate fi sancționat pur și simplu pentru că are o opinie diferită asupra unei probleme, nu poate fi clasificată o opinie drept neeuropeană doar pentru că diferă de opinia noastră.
Situația este, domnule premier Donald Tusk, că toată lumea din Europa are dreptul la propria opinie, fiecare are dreptul să-și reprezinte propriul punct de vedere și, prin urmare, nimeni nu poate fi sancționat, nimeni nu poate fi clasificat ca non-european, și mai ales nimeni nu poate fi închis„, a afirmat oficialul ungar, care a subliniat că pe baza evenimentelor din ultimele săptămâni, luni și ani este clar că războiul din Ucraina nu are nicio soluție pe câmpul de luptă. „Nu există nicio soluție pe câmpul de luptă, ci mai mulți morți și mai multe distrugeri în fiecare zi. De aceea, Ungaria este în continuare de partea păcii. Ungaria nu va fi dispusă să treacă pe o poziție pro-război, Ungaria adoptă o poziție pro-pace. Credem că este nevoie de o încetare a focului cât mai curând posibil, iar negocierile de pace trebuie să înceapă cât mai curând posibil„, a afirmat Péter Szijjártó, care a precizat: „Ungaria este o țară suverană care are dreptul de a-și reprezenta propria opinie, are dreptul de a-și exprima propria poziție (..) Insistăm pentru ca în Ucraina să fie pace cât mai curând posibil, chiar dacă Donald Tusk are o altă opinie și reprezintă o poziţie pro-război„./rganciu/ctuluc

MTI – 23 ianuarie