A murit Gigi Riva, cel mai mare marcator din istoria echipei naționale de fotbal a Italiei

Gigi Riva a murit. Marele fotbalist italian, poreclit Rombo di Tuono, era internat în secția de Cardiologie a Spitalului „G. Brotzu” din Cagliari, în Sardinia, din cauza unui infarct suferit duminică.
Riva rămâne cel mai bun marcator al naționalei de fotbal a Italiei, cu 35 de goluri și numărul 11 ​​în câștigarea unui Scudetto cu echipa sa, Cagliari, în 1970. Din 2019 era președinte de onoare al clubului Cagliari Calcio, împlinind 79 de ani pe 7 noiembrie.
A fost un mare protagonist în tricoul naționalei, începând cu „cel mai bun meci din toate timpurile”, Italia-Germania 4-3. Riva a rămas în Sardinia, în ciuda faptului că marile echipe l-au dorit și că președintele de atunci al echipei Juventus Torino, Boniperti l-a urmărit cu oferte extraordinare, a continuat să refuze și să marcheze la Cagliari.
Din totdeauna un personaj rezervat și timid, locuia într-un apartament din centrul orașului Cagliari și în ultimii ani își limitase și plimbările obișnuite pe străzile din centru.
Riva este considerat cel mai puternic atacant italian al perioadei postbelice. El este în continuare deținătorul recordului de goluri marcate la echipa națională: 35 în 42 de apariții, o medie incredibilă de 0,83 goluri pe meci.
Trupul neînsuflețit al lui Gigi Riva a fost depus pe stadionul Unipol Domus din Cagliari, iar miercuri vor avea loc funeraliile la Catedrala Bonaria din oraș. (www.ansa.it – 23 ianuarie 2024)/oavram

RADOR RADIO ROMÂNIA (24 ianuarie)