Guvernul s-a reunit în şedinţă pentru a discuta şi aproba noile măsuri convenite cu fermierii şi transportatorii

Executivul vrea să adopte în ședința de astăzi o serie de acte normative care rezolvă o parte din problemele discutate cu fermierii și transportatorii care au protestat în ultima perioadă. Executivul va mai stabili, tot astăzi, și creșterea numărului de bilete de tratament puse la dispoziția pensionarilor în acest an. Andrei Șerban are detalii.
Reporter: Guvernul va acorda 100 euro pentru fiecare animal fermierilor care cresc vaci pentru lapte și bivolițe și, proporțional, fermierilor care cresc păsări și porci. În total, vor fi alocate 72 de milioane de euro pentru această schemă de ajutor de stat. Tot astăzi va fi analizată și actualizarea subvenției pentru motorina folosită în agricultură anul acesta. Premierul Marcel Ciolacu a spus că fermierii vor primi 25% subvenție din motorina pe care o vor folosi în acest an.
Marcel Ciolacu: În acest an vom ajunge la valoarea maximă posibilă, adică, 2 lei pe litru. Asta înseamnă că fermierii vor primi în total ca subvenție 25% din costul cu motorina folosită în lucrările agricole. În privința transportului venim cu o soluție ce rezolvă o cerință importantă a transportatorilor, modificăm cadrul legal astfel încât șoferii de TIR să nu mai fie amendați pentru expirarea rovinietei în cazul în care sunt timpii mari de așteptare în vamă.
Realizator: Un alt act normativ va acorda tot anul acesta pensionarilor un număr mai mare de bilete de tratament balnear./RADOR RADIO ROMÂNIA//atataru