Mihai Popșoi va prelua portofoliul Ministerului de Externe al Republicii Moldova, după demisia lui Nicu Popescu

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Schimbări în Guvernul de la Chișinău – Mihai Popșoi, acum vicepreședinte al parlamentului, a fost numit ministru de externe, după ce titularul portofoliului, Nicu Popescu, și-a dat demisia miercuri. În același timp, în structura guvernamentală ar urma să apară un nou minister, cel al integrării europene. La părăsirea postului, Nicu Popescu a fost decorat de președintele Maia Sandu cu cea mai înaltă distincție a Republicii Moldova și ar putea să devină negociator-șef pentru aderarea la Uniunea Europeană. Are detalii de la Chișinău Ina Guțu.
Reporter: În cadrul unei conferințe de presă, Nicu Popescu a trecut în revistă principalele realizări în timpul celor doi ani și jumătate cât s-a aflat în funcția de șef al diplomației Republicii Moldova. Oficialul a anunțat că în acest moment are nevoie de o pauză, dar că va continua să se afle alături de actuala guvernare pro-europeană în demersurile de a aduce Republica Moldova în familia europeană.
Nicu Popescu: Pentru a evita orice fel de interpretări eronate privind motivul demisiei mele, subliniez clar: am îndeplinit cu succes obiectivele de politică externă stabilite împreună și alături de doamna președintă Maia Sandu la începutul acestui mandat.
Reporter: Nicu Popescu s-a referit și la dinamizarea relațiilor Republicii Moldova cu partenerii externi, etapă care a culminat, în pofida agresiunii ruse în Ucraina, care a afectat economic și energetic Republica Moldova, dar și a încercărilor de destabilizare din partea Moscovei, cu obținerea statutului de țară-candidată în iunie 2022 și deschiderea negocierilor de aderare în decembrie 2023. Nicu Popescu a evitat să confirme informațiile vehiculate în spațiul public potrivit cărora ar urma să fie numit negociator-șef al Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană, funcție apărută odată cu deschiderea negocierilor de aderare în decembrie anul trecut.
Reporter: Mihai Popșoi, care va prelua portofoliul de externe săptămâna viitoare, a avut deja o primă discuție la telefon cu ministrul român de externe, Luminița Odobescu. L-a invitat să facă o vizită la București și a confirmat angajamentul României pentru dezvoltarea parteneriatului strategic cu Republica Moldova, avansarea proiectelor comune și a cooperării bilaterale./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (25 ianuarie)