Premierul Slovaciei îşi reafirmă sprijinul faţă de efortul Kievului de a adera la Uniunea Europeană

Premierul slovac Robert Fico a reafirmat sprijinul ţării sale pentru eforturile Kievului de a adera la Uniunea Europeană în cadrul unor convorbiri purtate miercuri în Ucraina, însă a precizat că se menţin diferenţele de politică în privinţa altor chestiuni, inclusiv aderarea la NATO.

Fico – ales în 2023 după ce a apelat la sentimentul pro-rus al anumitor alegători – s-a întâlnit cu premierul ucrainean, Denis Şmihal, în oraşul vestic ucrainean Ujhorod, la o zi după ce a cauzat surprindere în Ucraina indicând că nu există niciun război la Kiev. „M-a surprins – şi vreau să îi mulţumesc personal premierului Şmihal – că am putut schimba aceste opinii diferite într-o atmosferă constructivă şi prietenoasă”, a declarat Fico, într-o înregistrare video dată publicităţii după întrevedere. El a reiterat că nu crede într-o soluţie militară pentru războiul din Ucraina, după invazia rusă la scară largă din urmă cu aproape doi ani şi a salutat un plan de pace propus de preşedintele Ucrainei, chiar dacă l-a descris drept nerealist.

Deşi a confirmat sprijinul Slovaciei faţă de eforturile Ucrainei de a adera la UE, Fico a reiterat că se opune aspiraţiilor Ucrainei de a adera la alianţa de apărare NATO şi că s-ar opune prin veto unui astfel de demers, dacă aderarea Ucrainei ar ajunge să fie supusă votului în timpul mandatului său.

Şmihal a afirmat că cele două state au semnat o declaraţie comună în privinţa consolidării relaţiilor, „în baza respectului şi încrederii reciproce” şi că Fico l-a asigurat că susţine pe deplin suveranitatea şi integritatea teritorială a Kievului. El a spus că Kievul îşi doreşte să dezvolte o politică de „pragmatism nou” cu guvernul slovac care să fie benefică pentru ambele părţi şi l-a citat pe Fico, potrivit căruia Bratislava va continua să susţină un pachet de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro din partea UE pentru Kiev.

Şmihal a mai spus, după discuţii, că Fico a promis că nu va împiedica firmele slovace să furnizeze arme Ucrainei în timpul războiului cu Rusia. După preluarea mandatului, în octombrie, Fico a schimbat cursul politicii externe a Slovaciei, punând capăt livrărilor militare din depozitele de stat către Ucraina, afirmând că ajutorul militar contribuie la prelungirea războiului./mbrotacel/csimion

REUTERS – 24 ianuarie