Vizita în județul Bichiş a avut câteva caracteristici noi (Katalin Novák)

Vizita în județul Bichiş a avut câteva caracteristici noi, a subliniat preşedintele Ungariei în discursul său rostit la un dineu prezidenţial, susţinut joi seara la Castelul Almásy din Jula. Katalin Novák a precizat că este pentru prima dată când în cadrul unei vizite efectuate într-un judeţ primeşte vizita unui şef de stat străin în afara Budapestei, pentru că tocmai l-a primit în Castelul din Jula pe premierul Republicii Moldova, care a venit într-o vizită în Ungaria. Premierul Dorin Recean a fost surprins la început de această propunere, când s-a uitat pe hartă a crezut că Jula este prea departe de Budapesta, însă în cele din urmă a fost de acord şi i-a plăcut foarte mult orașul și faptul că șeful statului ungar îşi îndeplineşte atribuţiile sale din diferite părţi ale ţării, fie şi pentru câteva zile, a afirmat Katalin Novák în faţa celor prezenţi la dineu.
Katalin Novák a subliniat că la învestirea sa unul dintre obiectivele sale a fost „aşezarea periferiei în centru”. „Acest aspect capătă o semnificație aparte într-un loc care a fost centrul Ungariei istorice, însă acum a ajuns, în sens geografic, la periferia țării. În aceste zile am putut să îndreptăm atenția către judeţul Bichiş”, a declarat oficialul ungar.
Referitor la președinția sa de aproape doi ani, a spus că nu știa că o parte semnificativă a președinției sale va fi umbrită de un război. Însă a simţit că diplomația va avea o mare importanță în munca sa, „că întreţinerea şi consolidarea relaţiilor vor fi importante cu țările vecine și aliații din întreaga lume”. „Se intensifică importanţa faptului că putem vorbi cu toţi cei care pot oferi respect reciproc poporului ungar. Va avea o importanţă majoră faptul că înțelegem interesele ungare din spatele deciziilor. De asemenea, va creşte importanţa sisemelor de alianţă din care facem parte şi noi, precum şi a faptului că suntem buni aliați în aceste sisteme de alianţă, unde se poate ține cont de reprezentarea intereselor ungare”, a explicat Katalin Novák, care a mai adăugat că în momentul învestirii sale în funcţia de şef al statului ştia că „trebuie să ne întărim unii pe alții, comunitățile maghiare în identitatea lor maghiară, în unitatea noastră națională. Astfel, trebuie să pun în practică sarcina prevăzută în Legea fundamentală, respectiv expresia unității națiunii”.
Președintele ungar a amintit că încearcă să acorde o atenție deosebită în cinci domenii (familia, promovarea aptitudinilor, protecția lumii create, promovarea femeilor în diferite funcţii de conducere, persoane defavorizate) și așa a fost și în judeţul Bichiş. Katalin Novák a mai menţionat că s-a bucurat să vadă că mulți oameni din județ duc o viață sportivă activă. Iar în acest context a anunţat că joi, la Castelul din Jula a semnat decretul prezidențial prin care 2024 a fost declarat Anul Sportului. „Nu mai există scuze, trebuie să facem mişcare”, a spus preşedintele ungar, care i-a încurajat pe unguri să facă mișcare, să facă sport.
Cu prilejul vizitei sale în judeţul Bichiş, Katalin Novák a decernat pentru prima dată Medalia Meritul Președintelui Republicii Ungare, fondată de domnia sa. Prima astfel de distincţie i-a fost acordată directorului Școlii de Artă „Erkel Ferenc” din Jula, Mihály Czirok, în semn de recunoaștere a efortului său depus în domeniul educaţiei muzicale a orașului Jula, precum şi în vederea păstrării culturii muzicale maghiare.
Președintele Ungariei va vizita, vineri, Ferma Didactică și Şcoala profesională agricolă din Mezőhegyes./rganciu/dstanesc

(MTI – 26 ianuarie)