Președinția Statelor Unite s-a declarat alarmată de răspândirea pe internet a imaginilor false

Președinția Statelor Unite s-a declarat alarmată de răspândirea pe internet a imaginilor false cu caracter sexual ale vedetei muzicii pop Tailor Swift.

Așa-numita tehnologie deep fake nu este nouă, dar îngrijorările legate de conținutul fals care poate fi generat de inteligența artificială sporesc și din cauza contextului electoral din acest an. Cristian Bâcâin.

Reporter: Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că parlamentarii ar trebui să înăsprească legislația, iar companiile de social media să ia măsuri pentru a preveni astfel de dezinformări. Potrivit presei americane, una din fotografiile false ale lui Tailor Swift a fost vizualizată de 47 de milioane de ori pe platforma X, fostă Twitter, înainte de suspendarea contului respectiv.

„Suntem alarmați de rapoartele despre circulația acestor imagini, așa că, în timp ce companiile de social media iau propriile decizii cu privire la gestionarea conținutului, credem că au un rol important de jucat în aplicarea propriilor reguli pentru a preveni răspândirea dezinformării și a imaginilor intime, neconsensuale ale oamenilor reali”, a spus secretarul de presă al Casei Albe.

Și unii membri ai Congresului au cerut noi legi care să incrimineze manipularea digitală a imaginilor prin care persoane reale sunt prezentate în situații false, mai ales prin intermediul inteligenței artificiale. O anchetă a fost declanșată zilele trecute după ce un apel automat fals, care pretinde că ar fi din partea președintelui american Joe Biden, îi îndemna pe oameni să ignore faza alegerilor primare prin care sunt stabiliți candidații partidelor la președinția Statelor Unite./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 27 ianuarie