Octav Teodorescu ” Octave”, o viață ROCK  

La 29 ianuarie 1963 se năștea Octav Teodorescu, cel care avea să fie cunoscut de lumea muzicală drept Octave. E muzician rock, compozitor, orchestrator, cantautor, multi-instrumentist (chitări, clape, instrumente programabile) şi producător muzical; pionier al muzicii electronice şi utilizării computerelor şi sintetizatoarelor în muzică în România.

O viață de ROCK!

Vede lumina zilei in 29 ianuarie 1963. Crește în București. Este atras încă din copilărie de toate genurile de instrumente și muzică în general. Părinții nu îl orientează totuși în acest sens. La vârsta de 16 ani vede primul concert rock din viața sa: Suzy Quatro 1979 live în București. Impactul este foarte puternic. Rock-ul – îi va marca adolescentului de atunci parcursul.  Un an mai târziu când vizionează „Ultimul Vals”, filmul lui Martin Scorsese. Filmul, prezentat ca un concert de adio al trupei „The Band” este perceput de el ca un omagiu adus unei întregi generații ce a dus cuvântul Rock la apogeu în anii ’70. Atmosfera filmului și în special cuvintele chitaristului formației Robbie Robertson rezonează profund în conștiința viitorului Octave căpătând pentru el valoarea unui mesaj sacru: „Concertul nostru este mai mult decât un concert de adio, este sfârșitul unei ere în muzica rock și începutul alteia. Vă lăsăm vouă celor de astăzi munca noastră, ceea ce am creat noi până acum.
Aveți grijă ce faceți cu ea !” Rock înseamnă din acel moment pentru Octav un mod de viață, de gândireo filosofie care nu corespundea nici pe departe cu ceea ce învața el la școală pe atunci.  În 1982 începe stagiul militar obligatoriu.
Își ia cu el chitara, spre disperarea superiorilor săi. Cântă și repetă în spălătorul companiei, până în iunie ’83, când e lăsat la vatră.  Devine apoi student la Facultatea de Instalații pentru Construcții, dar după doi ani părăsește școala și începe drumul spre muzician profesionist. În noiembrie 1985 își întemeiază primul grup și cântă doar în cluburi mici Soft Rock cu influențe ale unor formații precum Eagles și Dire Straits. După o scurtă perioadă, grupul se destramă și el activează doar sub numele de Octave.  După 1989 se dedică în exclusivitate muzicii instrumentale, ideea sa majoră fiind compunerea unei opere Rock: Trilogia Octave. În Iunie 1992 este semnat primul contract cu Casa de discuri „Electrecord„, pentru prima parte a trilogiei. La 27 august în același an, apare pe piață albumul „Secretul Piramidelor”. Succesul uriaș surprinde opinia publică și critica de specialitate într-o asemenea măsură încât casa de discuri decide fără a asculta materialul, sa îi dea lui Octave mână liberă în ceea ce privește producția muzicală pentru tot restul trilogiei.
La 3 Decembrie 1993, are loc lansarea celei de-a doua părți a trilogiei: LP-ul „La Porțile Iubirii” care este precedat de un extras pe single „Mai e de urcat o treaptă”. Ultima parte a trilogiei, albumul „Dulce Libertate” apare la data de 15 Septrembie 1994. Toate cele trei părți sunt reunite pe un dublu CD numit ”Octave” și lansat la data de 24 Martie 1995. La conferința de presă prilejuită de lansarea dulbului CD, Octave prezintă public ca demo un material de pe viitorul album. Directorul general Electrecord îi oferă pe loc contractul în alb pentru acesta. După o pauză de 2 ani necesari pentru reechiparea digitală a propriului studio și cercetării în domeniul computerelor și Internetului) lansează pe suport CD albumul „I Se Spunea Visătorul” la data de 20 Noiembrie 1996 sub logo-ul „Only Computers And Synthesizers”.

Discografie:

 Albume de studio

1992 – Secretul Piramidelor (27 August) LP Vinyl Casa de discuri Electrecord ST-EDE 04168

1993 – La Porțile Iubirii (3 Decembrie) LP Vinyl Casa de discuri Electrecord EDE 04287

1994 – Dulce Libertate (15 Septembrie) LP Vinyl Casa de discuri Electrecord EDE 04324

1995 – Trilogia Octave (24 Martie) 2CD Casa de discuri Electrecord ELCD 153

1996 – I Se Spunea Visătorul (20 Noiembrie) Casa de discuri Electrecord EDC 200

1999 – Singurul (nefinalizat – 2 piese prezente pe CD-ROM-ul hibrid) Casa de discuri Electrecord CD-ROM-OCT

Single-uri

1993 – Mai E De Urcat O Treaptă (16 Septembrie) Vinyl Casa de discuri Electrecord EDC 10803 (extras de pe LP-ul: La Porțile Iubirii)

CD-ROMs

1999 – www.octave.ro Free Music Online (15 Aprilie) Casa de discuri Electrecord CD-ROM-OCT

 Bibliografie

Calendar Rador

http://octave-ro.blogspot.com/p/biografie.html

https://www.radioromaniacultural.ro/articole-despre/octavian+teodorescu-octave/

Octavian Teodorescu – Muzicianul Vizionar al Anilor ’90