Premierul Marcel Ciolacu a participat la ceremonia organizată la Bucureşti cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului

Guvernul României rămâne un susținător al educării tinerei generații pentru cunoașterea tragediilor trecutului în vederea prevenirii repetării acestora, a declarat premierul Marcel Ciolacu, prezent la ceremonia organizată astăzi la Templul Coral din București, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului.

Evenimentul a cuprins o ceremonie de depunere de coroane, urmată de un ceremonial religios. Angela Cerven a fost acolo.

Reporter: Cunoașterea și păstrarea memoriei celor care au murit în Holocaust pot reduce atitudinile și faptele antisemite. Câteva dintre acestea au fost evidențiate de președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Silviu Vexler.

Silviu Vexler: În timp ce vocea ultimilor supraviețuitori ai Holocaustului se stinge, ascensiunea extremismului politic, lipsa educației, a înțelegerii, dezinformările și manipulările, normalizarea urii și a violenței alimentează permanent antisemitismul și încearcă să șteargă memoria în sine. În fața dificultăților din viața de zi cu zi și a tuturor problemelor din lume care afectează în mod inevitabil societatea, criminali, așa cum au fost Ion Antonescu și Mișcarea Legionară, sunt idealizați și transformați în eroi, în modele de urmat. Acest pericol nu trebuie ignorat sau minimalizat. Tot ceea ce se întâmplă rău în spațiul public este o nouă încurajare pentru ceea ce există deja în umbre. Federația Comunităților Evreiești din România a știut întotdeauna că are o datorie sacră mai mult decât oricare alta: păstrarea și protejarea memoriei victimelor Holocaustului, alături de sprijinirea puținilor supraviețuitori care mai trăiesc astăzi. Este elementul central al activității noastre, pentru care luptăm și vom continua să luptăm cu toată puterea.

Reporter: Guvernul sprijină educația tinerilor pentru ca un alt Holocaust să nu se mai repete.

Premierul Marcel Ciolacu: Executivul rămâne în continuare un susținător al educării tinerei generații privind tragediile trecute, în vederea prevenirii repetării acestora. Mă bucur că în acest an școlar tinerii au ocazia de a-și cultiva spiritul civic prin studierea disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul”. Aceasta ne îndeamnă an de an să cinstim memoria victimelor şi să facem auzite mărturiile supraviețuitorilor./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 29 ianuarie