Precizări cu privire la situația semnalată în Căminul B din Complexul „Grozăvești” al Universității din București

Universitatea din București (UB) face următoarele precizări cu privire la situația semnalată în Căminul B din Complexul „Grozăvești” și la materialele de presă în care se fac afirmații precum „căminul groazei”, „condiții inumane”, „focar de ploșnițe”:

  • Luni, 29 ianuarie 2024, ca urmare a unui articol apărut în presă, reprezentanții Universității din București s-au deplasat la Complexul „Grozăvești” pentru a verifica cele semnalate.
  • La scurt timp, la fața locului s-au prezentat și reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică București – DSPMB care au verificat, prin sondaj, mai multe camere și au discutat cu studenții cazați în Complexul „Grozăvești”. În urma acestei verificări, care a vizat inclusiv camerele indicate în articolul de presă, nu s-a constatat existența ploșnițelor.
  • Anterior acestui control, în Căminul B din Complexul „Grozăvești” ne-au fost semnalate probleme cu ploșnițe la o singură cameră de cazare. Cele două studente cazate aici au fost mutate în altă cameră de cămin, în vederea efectuării dezinsecției corespunzătoare.
  • Nu ne-au fost semnalate probleme similare în alte camere și nici în alte cămine ale Universității din București în ultima perioadă.
  • În vederea asigurării condițiilor constante de igienă și securitate în căminele din Complexul „Grozăvești”, Universitatea din București monitorizează, în mod curent, toate activitățile desfășurate atât de către angajații Serviciului de Curățenie, cât și de către reprezentanții firmelor care realizează dezinsecțiile/deratizările/dezinfecțiile necesare.
  • Ultima dezinsecție generală, realizată cu o firmă autorizată, a fost efectuată în luna iulie a anului 2023.
  • Având în vedere că, la data controlului Direcției de Sănătate Publică București, Universitatea din București nu deținea un contract de prestări servicii de deratizare, dezinsecție și dezinfecție, reprezentanții DSPMB au sancționat contravențional Universitatea din București conform HG 857/2011, Art. 57, lit.) a, cu o amendă în cuantum de 8.000 de lei.
  • Facem precizarea că Universitatea din București a întreprins toate demersurile în vederea încheierii unui contract de prestări servicii de deratizare, dezinsecție și dezinfecție. Astfel, în data de 17 iunie 2023, Universitatea din București a publicat în SEAP procedura de tip licitație deschisă de ,,Servicii de dezinsecție, deratizare și dezinfecție cu produse biocide cu remanență și rată de aplicare pentru 90 de zile”. Data-limită de transmitere a ofertelor pentru această procedură a fost 24 iulie 2023, la ora 15:00. La această procedură au depus oferte în SEAP 4 ofertanți. Ulterior acestei date, Universitatea din București a primit o serie de clarificări, în următoarele etape:
    1. în etapa de analiză a documentelor de calificare au fost primite și s-a transmis răspuns pentru două solicitări de clarificare (25 – 27 iulie 2023)
    2. în etapa de analiză a propunerilor financiare după licitația electronică au fost primite și s-a transmis răspuns pentru două solicitări de clarificare (31 octombrie – 2 noiembrie 2023)
    3. în etapa de analiză a documentelor suport au fost transmise clarifică unui ofertant (6 – 9 noiembrie 2023)

Data finalizării evaluării celor patru oferte (data de publicare a raportului de procedură în SEAP) a fost 14 noiembrie 2023. Aceasta a fost data la care Universitatea din București a anunțat oferta câștigătoare pentru procedura de tip licitație deschisă de ,,Servicii de dezinsecție, deratizare și dezinfecție cu produse biocide cu remanență și rată de aplicare pentru 90 de zile”. Ulterior acestei date, mai exact pe 24 noiembrie 2023, doi dintre ofertanți au depus contestații la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Pronunțarea Deciziei CNSC privind cele două contestații a avut loc în data de 11 ianuarie 2024 și a fost adusă la cunoștință Universității din București prin poștă, în data de 17 ianuarie 2024. Acordul-Cadru a fost depus la Direcția Juridică a Universității din București în data de 18 ianuarie 2024, fiind semnat de ambele părți în data de 29 ianuarie 2024.

Pentru mai multe detalii:

Bogdan Oprea, dr.

purtătorul de cuvânt al Universității din București

telefon: 0722 766 641

e-mail: bogdan.oprea@unibuc.ro