Comisia Europeană a anunțat două măsuri care vin în sprijinul fermierilor

Realizator: Mira Gomboș – Comisia Europeană a anunțat azi două măsuri care vin în sprijinul fermierilor, în contextul extinderii protestelor agricultorilor din spațiul comunitar. Totodată, Bruxellesul a prelungit cu încă un an facilitățile pentru exportul ucrainean și pentru cel din Republica Moldova. Bogdan Isopescu are detalii.
Reporter: Comisia a prevăzut două mecanisme de salvgarare în cazul în care importurile ieftine dinspre Ucraina afectează piețele statelor membre. Primul mecanism vine ca urmare a solicitărilor statelor de graniță cu Ucraina, printre care și România, care au fost afectate de volumul și prețul scăzut al cerealelor din Ucraina. Este cazul problemelor de anul trecut cu exportul ucrainean de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță. Astfel, dacă unul sau mai multe state sunt afectate major, acestea pot propune măsuri de limitare a intrărilor de produse ucrainene. A doua măsură de salvgardare este una țintită pentru carnea de pui, ouă și pentru zahăr și se activează automat în cazul în care volumul exportului ucrainean dintr-un depășește nivelul mediu din anul 2022 și 2023.
Margaritis Schinas, vicepreședintele Comisiei Europene: În această propunere creștem rolul statelor membre în adoptarea măsurilor de salvgardare comparativ cu reglementările de până acum. Asta înseamnă că, deși decizia finală va luată tot de Comisie, statele membre ne pot ghida, ne pot consilia înainte ca noi să luăm orice decizie finală.
Reporter: O altă măsură adoptată de Comisie se referă la eliminarea obligativității ca cinci procente din suprafața unei ferme să fie lăsată nelucrată. În locul acesteia este introdusă posibilitatea fermierilor de a cultiva plante care fixează azotul în sol pe șapte procente din suprafață, însă fără a folosi pesticide.
Realizator: Toate deciziile de astăzi ale Comisiei trebuie să fie acum aprobate de Parlamentul și Consiliul Uniunii Europene./RADOR RADIO ROMÂNIA/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 31 ianuarie)