Agenda parlamentară

Senatorii şi deputaţii încep astăzi o nouă sesiune parlamentară. Printre priorităţile PSD şi PNL se numără proiectele referitoare la jocurile de noroc şi combaterea consumului de droguri, dar şi jaloanele PNRR.

Formaţiunile din opoziţie vor încerca să stopeze eventuale creşteri de taxe şi impozite şi să prevină încălcarea Constituţiei. Detalii ne oferă acum în direct redactorul RRA Alina Stănuţă. Bună ziua.

Reporter: Bună ziua. Sesiunea parlamentară debutează sub semnul celor patru rânduri de alegeri care vor avea loc anul acesta. Subiectul comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale a fost analizat în ședințe separate de PNL și PSD, partidele de la putere, fără însă a se ajunge deocamdată la o concluzie. Din opoziție, USR și AUR resping ideea comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare, arătând că un astfel de scenariu ar crea instabilitate și ar încălca Constituția.

În ceea ce privește prioritățile legislative, PSD își propune adoptarea proiectelor privind jocurile de noroc, combaterea consumului de droguri sau plafonarea dobânzilor la creditele oferite de IFN-uri. Și liberalii își propun o legislație fermă pentru combaterea și prevenirea consumului de droguri. Înființarea Registrului național al traficanților de droguri, pe modelul celor care săvârșesc infracțiuni sexuale, se află acum pe traseu legislativ și așteaptă votul parlamentarilor.

Din opoziție, USR va insista și în această sesiune parlamentară pentru eliminarea pensiilor speciale pentru aleșii locali și îmbunătățirea votului în diaspora sau adoptarea legii pentru protecția mamelor, în context, înființarea registrului mamelor minore. AUR propune măsuri legislative care vizează creșterea salariului minim și scăderea taxelor pe salariu, majorarea burselor sociale pentru elevi sau înființarea Băncii pentru Dezvoltarea Agriculturii din România.

De la ora 16:00 sunt programate ședințe de plen atât la Senat, cât și la Camera Deputaților, pentru a se decide prin vot componența noilor birouri permanente./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 1 februarie