Balul Ceangăilor va avea loc și anul acesta la Budapesta

Balul Ceangăilor va avea loc și în acest an la Budapesta. La evenimentul de sâmbătă, muzicieni, cântăreți și dansatori tradiționali vor pezenta diversitatea culturii maghiarilor ceangăi, în Parcul Millenáris.
În programul de scenă al Balului Ceangăilor din acest an sunt prezenţi oameni simpli – fermieri, meșteri – respectiv tineri care merg la liceu și universitate, dar care păstrează cântecele și dansurile părinţilor şi bunicilor, din Ghimeş și Moldova.
Potrivit unui comunicat transmis Agenţiei de Presă MTI de organizatori, ceangăii din Ghimeş şi Ţara Bârsei au trăit până în secolul XX în granițele Ungariei istorice, în timp ce secuii din Bucovina şi ceangăii din Moldova au trăit timp de secole în afara acestor graniţe şi și-au găsit un loc de locuit în Bucovina și Moldova.
Programul din acest an se referă la dorul nesfârșit pe care l-au simțit ceangăii pentru Ungaria. După cum scrie în comunicat, „în pofida furtunilor istoriei, a războaielor, a invaziilor tătarilor, a asimilării forțate, ei și-au păstrat religia, identitatea de maghiar și „timp de secole au visat la Ungaria pe care nu o puteau atinge din cauza distanţei”.
Protectorul principal al Balului Ceangăilor este președintele Ungariei, Katalin Novák; la eveniment vor ține un discurs Zsolt Németh, fondator al Fundației Pro Minoritate, și László Polgár, președinte al Asociației Ceangăilor Maghiari din Moldova.(MTI – 2 februarie)/rganciu/dsirbu

RADOR RADIO ROMÂNIA (2 februarie)