Uniunea Europeană este dependentă de combustibilii fosili în proporţie de 71% pentru producţia de energie (Eurostat)

Uniunea Europeană este dependentă de combustibilii fosili în proporţie de 71% pentru producţia de energie. Datele Eurostat pentru 2022 arată o uşoară creştere faţă de anul precedent. România se află pe locul 13 din cele 27 de state membre cu o dependenţă uşor mai mare decât media europeană. Bogdan Isopescu are detalii de la Bruxelles.

Reporter: În 2022, Uniunea Europeană și-a produs energia în proporție de 70,9% din combustibili fosili, iar restul din surse regenerabile sau nucleare. Este o creștere cu un procent față de anul precedent, în ciuda politicilor europene privind energia din surse regenerabile. Însă în ecuație intră și pandemia, cea care a modificat comportamentul consumului în cei doi ani. Mai mult, în anul 2022 a fost redusă producția nucleară pe fondul lucrărilor de mentenanță ale multor reactoare europene, iar alte câteva au fost închise.

Totuși, la o comparație cu anul 1990, în 2022 vedem o reducere de 11,5% a dependenței de combustibili fosili, pe fondul avansului energiei din surse regenerabile. România se află pe locul 13, la mijlocul clasamentului statelor europene, cu o dependență energetică de combustibili fosil de 72%, cu un procent mai mult decât media europeană.

Cea mai mare dependență o au state precum Malta – 96% Cipru – 89% sau Țările de Jos – 87%. La polul opus, cea mai mică dependență de combustibili fosil au state precum Suedia, doar 30% sau Finlanda – 38%.

Printre statele care au redus cel mai mult această dependență față de anul anterior se află Letonia, Slovacia și Ungaria, care au eliminat între 2% și 4% din combustibilii fosil din mixul energetic. La polul opus se află Estonia, Franța și Bulgaria, care au crescut dependența cu cote între 3% și 4%./bcodreanu/ctuluc

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 2 februarie