Vouchere pentru nevoile urgente ale victimelor unor infracțiuni

În acest an sunt prevăzute 300 de vouchere pentru nevoile urgente ale victimelor unor infracțiuni, dar totalul poate fi suplimentat în funcție de necesități, scrie astăzi ministrul justiției într-o postare pe internet.

Mecanismul a fost introdus de autorități pentru a oferi un sprijin imediat celor care au nevoie de cazare, hrană, transport sau medicamente. Cuantumul ajutorului poate ajunge până la valoarea a cinci salarii minime brute, adică 16.500 de lei. Contractul cu operatorul care va emite voucherele a fost semnat în cursul acestei săptămâni. „Mecanismul este funcțional și așteptăm primele solicitări aprobate de instanță”, precizează Alina Gorghiu. Ea amintește că beneficiari pot fi persoanele victime ale unor infracțiuni comise cu violență.

Astfel, după depunerea plângerii la Poliție, trebuie înaintată către Tribunal o solicitare de obținere a voucherului pentru acoperirea nevoilor urgente și un referat de estimare a cheltuielilor necesare, iar după aprobare, ajutorul trebuie acordat în cel mult 72 de ore./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 3 februarie