Cancelarul Olaf Scholz face apel la aliaţi să nu slăbească sprijinul militar acordat Ucrainei

Cancelarul german Olaf Scholz face apel la aliaţi să nu slăbească sprijinul militar acordat Ucrainei, înaintea unei vizite programate la Washington. Scholz a discutat aseară cu omologul francez, Gabriel Attal, şi a spus că speră ca Statele Unite şi Congresul american să ia în curând decizia de a oferi Ucrainei sprijinul financiar necesar. Corespondentul RRA în Germania, Vlad Drăghicescu, relatează.

Reporter: Cancelarul federal Olaf Scholz afirmă că Statele Unite și Europa trebuie să îi strice calculele președintelui rus Vladimir Putin, care speră că aliații occidentali își vor lua la un moment dat mâna de pe Ucraina. Scholz face apel la Europa și la partenerii americani să transmită clar mesajul că vor sprijini Ucraina. „Să aducem o contribuție atât de semnificativă, încât calculul președintelui rus să nu aibă succes”, afirmă oficialul german.

Domnul Scholz reia astfel apelul lansat săptămâna trecută la summitul de la Bruxelles, când a cerut partenerilor din UE să sporească ajutorul militar pentru Ucraina. Pledoaria lui a vizat în principal țările cu economii puternice, cum sunt Spania, Italia și Franța. Aseară, în cadrul unei întrevederi cu Scholz la Berlin, premierul francez Gabriel Attal a dat asigurări că Franța va continua să sprijine Ucraina, atât financiar, cât și cu echipamente tehnice și militare.

Oaspetele francez a amintit că esențială este și calitatea armelor furnizate, în așa fel încât acestea să permită ucrainenilor să se apere. El a mai menționat că Franța a livrat deja Kievului rachete de croazieră. Cancelarul Scholz, pe de altă parte, refuză să pună la dispoziția Ucrainei rachetele germane Taurus, care sunt chiar mai puternice decât cele franceze.

De precizat că domnul Scholz va părăsi joi Berlinul cu destinația Washington, pentru ca vineri să fie primit la Casa Albă de președintele american Joe Biden. Pe agenda întâlnirii se află, între altele, războiul din Ucraina și situația din Orientul Mijlociu./geftene/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 6 februarie