Comparativ cu începutul anului 2020, în Ungaria sunt de cinci ori mai multe vehicule cu numere de înmatriculare verzi

Potrivit datelor din ianuarie 2024, peste 88.000 de vehicule circulă deja în Ungaria cu numere de înmatriculare de culoare verde. În urmă cu patru ani existau doar 17.000 de astfel de vehicule, aşadar numărul lor a crescut de cinci ori de la începutul deceniului – a anunţat joi Ministerul Energiei din Ungaria (EM), pe pagina oficială de socializare.
Ministerul de resort a adaugăt că numărul maşinilor pur electrice a crescut şi mai rapid în aceeaşi perioadă, de 6,5 ori. În luna februarie a acestui an se așteaptă ca numărul acestora să depășească 50.000. De asemenea se precizează că pe drumurile din Ungaria circulă deja aproape 500 de motociclete ecologice şi peste 200 de autobuze pur electrice. Numărul camioanelor pur electrice a depăşit pragul de 3.000 în ianuarie 2024.
56% din parcul de vehicule cu plăcuţe verzi este exclusiv electric, iar 60% din efectivul total a fost înregistrat în zonele rurale.
Postarea ministerului de resort subliniază că energia verde reprezintă viitorul economiei ungare. Transportul este responsabil pentru aproximativ o cincime din emisii, o mare parte din acestea provenind din traficul rutier. Promovarea automobilelor electrice este un instrument cheie pentru ecologizarea sectorului. Vehiculele moderne pot fi utilizate fără a polua aerul, sunt mai silenţioase decât motoarele cu combustie internă şi pot economisi costuri de exploatare şi de întreţinere pentru utilizatorii lor.
Guvernul ungar sprijină întreprinderile în achiziţionarea de autoturisme şi vehicule comerciale nepoluante şi silenţioase prin intermediul unui program pentru care s-au alocat 30 de miliarde de forinţi (aprox. 77,35 de milioane de euro). După lansarea de luni a apelului au fost depuse 1.300 de solicitări până joi dimineaţa, în valoare totală de 6,3 miliarde de forinţi (aprox. 16,2 milioane de euro). Cea mai populară categorie de vehicule este cea a autoturismelor, cu peste 1.200 de vehicule, de asemenea, firmele solicitante ar achiziţiona peste 400 de camionete cu subvenţii nerambursabile – se precizează pe pagina de socializare a ministerului.
Statisticile legate de datele privind numerele de înmatriculare verzi sunt disponibile pe site-ul www.nyilvantarto.hu./vblanka/ilapadat

(MTI – 9 februarie)