Rusia nu are niciun interes să atace Polonia sau Letonia (Vladimir Putin)

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat într-un interviu ce a fost difuzat joi seară în Statele Unite că Rusia va lupta pentru interesele sale, însă nu are niciun interes să extindă războiul din Ucraina către alte state precum Polonia sau Letonia.

Putin a făcut această afirmaţie într-un interviu de mai bine de două ore acordat lui Tucker Carlson, primul cu un jurnalist american, de dinaintea invaziei ruse în Ucraina din urmă cu aproape doi ani.

Întrebat dacă şi-ar putea imagina un scenariu în care ar putea trimite trupe ruse în Polonia – stat membru NATO – Putin a răspuns: „Doar într-un singur caz – dacă Polonia atacă Rusia. De ce? Pentru că nu avem niciun interes în Polonia, Letonia sau în altă parte. De ce am face asta? Pur şi simplu nu avem niciun interes.” Interviul a fost realizat marţi la Moscova şi difuzat pe website-ul tuckercarlson.com.

Putin a vorbit în rusă, iar afirmaţiile sale au fost dublate în engleză. El a început cu remarci lungi legate de relaţiile Rusiei cu Ucraina, Polonia şi cu alte state. Kremlinul a anunţat că Putin a acceptat interviul cu Carlson din cauză că abordarea fostului prezentator Fox News a fost diferită de relatările „unilaterale” ale multor canale de ştiri occidentale.

Carlson este considerat a avea legături apropiate cu fostul preşedinte american Donald Trump care se preconizează că va fi candidatul partidului republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Trump a făcut apel la dezamorsarea războiului din Ucraina – unde administraţia Biden a susţinut puternic guvernul preşedintelui Volodimir Zelenski – şi a reclamat faptul că SUA au trimis până acum ajutor de miliarde de dolari Kievului. La rândul său, Carlson a afirmat că o mare parte din relatările presei occidentale pe tema războiului sunt părtinitoare în favoarea Kievului./mbrotacel/cpodea

REUTERS – 9 februarie