Contextul politic şi electoral a demisiei preşedintelui Ungariei

Demisia preşedintelui Novák Katalin a încheiat un scandal naţional care durează de o săptămână, de când a devenit publică ştirea că şeful statului maghiar l-a graţiat pe Kónya Endre, fostul director adjunct al căminului de copii din oraşul Bicske. Acesta a fost condamnat pentru că a încercat să muşamalizeze un caz de pedofilie petrecut în instituţia din conducerea căreia făcea parte. Până când parlamentul va alege noul preşedinte, funcţia va fi îndeplinită de preşedintele parlamentului, Kövér László.

Graţierea este cu atât mai stranie, cu cât partidul de guvernământ – Fidesz – de câţiva ani duce o campanie răsunătoare pentru protejarea copiilor de pedofilie. Totul a început septembrie 2020, când deputata partidului de extremă dreapta, Mi Hazánk (Patria Noastră), Dúró Dóra a postat pe reţelele de socializare un videoclip în care cu ajutorul unui distrugător de documente a măcinat cartea pentru copii: Meseország mindenkié (Ţara poveştilor este a tuturor). Cartea pe limbajul celor mici milita pentru acceptarea homosexualităţii. Fidesz a reacţionat imediat şi a dus o campania prin care toleranţa faţă de homosexualitate a fost amestecată cu pedofilia. Partidul condus de Orbán Viktor a acuzat partidele de opoziţie şi societăţile civile care susţineau drepturile persoanelor LMBTQ, că de fapt ar promova pedofilia. Parlamentul maghiar în iunie 2023 a adoptat aşa numitul lege pentru protejarea copiilor, prin care a obligat librăriile şi editurile că acele publicaţii care conţin referire la homosexualitate să fie vândute doar legate în folie, iar minorii nu au voie să intre decât în acele zone ale librăriilor, unde sunt expuse cărţi pentru tineret. Legea a fost aspru criticată atât de Parlamentul European, cât şi de Comisia Europeană, aceasta din urmă s-a şi adresat Curţii Europene de Justiţie înainte de declanşarea procedurii de infringement împotriva Ungariei. Legea a fost intens criticată şi de Asociaţia Psihologilor şi Psihiatrilor Maghiari. În perioada respectivă Novák Katalin împreună cu alţi lideri ai partidului Fidesz au susţinut legea controversată. Atunci preşedintele Ungariei a declarat că „pedofilia îi provoacă repulsie”.

Evident, subiectul protejării minorilor de pedofilie a căpătat accente politice şi comunicaţionale, prin care partidul de guvernământ a urmărit un câştig electoral atât în alegerile parlamentare de anul trecut, cât şi la alegerile europarlamentare şi locale care urmează în acest an (în ţara vecină au decis deja comasarea celor două tipuri de alegeri). În acest context graţierea complicelui unui pedofil este imposibil de explicat din partea unui preşedinte care până în acel moment a susţinut toate deciziile puterii.

Reacţia Opoziţiei a fost imediată şi vehementă şi – cu siguranţă – motivată politic. Dovedirea contradicţiei dintre vorbele şi faptele preşedintei este o şansă pentru recuperarea terenului electoral pierdut de Opoziţie. După o serie de luări de poziţii şi declaraţii ale liderilor partidelor şi a scietăţilor civile, vineri sute de oameni au ieşit în stradă solicitând demisia atât a lui Novák Katalin, cât şi a ministrului justiţiei, Varga Judit, cea care a înaintat preşedintelui propunerea de graţiere.

De altfel merită amintit că potrivit portalului Transtelex, Kónya Endre, cel care a fost graţiat de Novák Katalin, imediat după eliberarea sa a venit în Transilvania şi de aici a trimis o scrisoare portalului Szeged ma în care încearcă să explice faptele sale, dar caută scuze şi pentru cea care l-a graţiat.

Presa independentă maghiară analizează pe larg cele întâmplate. Sunt ipoteze potrivit căreia cele două doamne emblematice ale partidului de guvernământ, Novák şi Varga, au căzut victime ale răfuielilor din interiorul Fidesz. Ambele au fost cunoscute ca politiciene care au susţinut toate deciziile premierului Orbán. Este însă cunoscut că au apărut şi rivali ai prim-ministrului (se vorbeşte despre Rogán Antal ministrul care conduce cabinetul prim-ministrului – echivalentul secretariatului general al guvernului – , în subordinea căruia activează şi serviciile secrete şi Lázár János ministrul construcţiilor şi a transporturilor). Nu este exclus – susţin analiştii – că graţierea a fost o capcană întinsă lui Novák, pentru a şubrezi rândurile celor care îl susţin pe Orbán. Alţii sunt de părere că este greu de presupus că graţierea a avut loc fără ca premierul maghiar să fi fost de acord. În acest caz şeful guvernului a estimat greşit reacţia clasei politice şi a societăţii şi pentru limitarea efectelor acestei erori şi-a sacrificat pe proprii susţinători.

Cert este că acest caz a arătat că au apărut fisuri în mecanismul Fidesz, partid în care disciplina şi loialitatea faţă de Orbán este un criteriu prioritar faţă de toate celelalte. Insuccesele din ultima perioadă a premierului maghiar pe plan internaţional (renunţarea la veto pentru începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană şi votarea sprijinului de 50 de miliarde de euro pentru Kiev) au zdruncinat imaginea sa de invincibilitate chiar şi în interiorul Fidesz. Dacă este aşa, atunci Cazul- Novák va fi urmat de alte scandaluri.

Ervin Székely

RADOR – 11 februarie