La Bruxelles a început Consiliul European pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională

La Bruxelles a început Consiliul European pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională, în care miniştrii statelor membre discută despre situaţia din Ucraina şi despre colaborarea cu statele din emisfera sudică.

Cel mai important subiect de pe ordinea de zi pare a fi însă situaţia din Gaza şi tot mai multe state europene solicită Israelului să îşi schimbe modul de abordare, pentru a evita genocidul. La discuţii participă şi reprezentanţii Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţii Palestinieni, după cum transmite corespondentul RRA Bogdan Isopescu:

Reporter: Belgia, cea care deține președinția rotativă a Consiliului, spune că Israelul trebuie să înceteze focul în Gaza, pentru ca situația deja gravă să nu se transforme într-un genocid. Ministrul Caroline Gennez cere Israelului transparență, în condițiile în care operațiunile par a continua în aceeași manieră, fără a fi influențat de solicitările internaționale și nici de cele ale Curții Internaționale de Justiție.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, spune că inclusiv Statele Unite, cel mai mare susținător al Israelului, cataloghează acțiunile din Gaza ca fiind excesive și disproporționate, opinie împărtășită și de statele comunitare. El este îngrijorat de operațiunile militare pe care Israelul vrea să le lanseze la granița cu Egiptul.

Josep Borrell: Premierul israelian Netanyahu a cerut evacuarea a 1,7 milioane de palestinieni, fără a spune unde ar putea fi evacuați. Multe state membre au trimis ieri mesaje cerând Israelului să nu blocheze ajutoarele umanitare. Poate că este timpul să facem ceva mai mult decât să ne exprimăm îngrijorările. Uniunea Europeană crede că s-a ajuns la prea mulți morți. Dacă Israelul lansează o operațiune militară în Gaza, 1,7 milioane de oameni vor fi puși la zid, pentru că nu pot scăpa, au toate ieșirile blocate, sunt bombardați fără a putea fugi.

Reporter: La discuțiile miniștrilor europeni participă și reprezentanții Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiații Palestinieni – UNRWA, cea care este subiectul unei investigații în urma acuzațiilor Israelului că 12 persoane din interiorul agenției ar fi avut legătură cu atacul Hamas. Josep Borrell spune că activitatea agenției trebuie să continue în paralel cu investigația, pentru că este singura instituție internațională care asigură alimente pentru populația din Gaza. În plus, el amintește că Israelul a dorit întotdeauna desființarea acestei agenții./dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 12 februarie