Lansarea emisiunii de mărci poștale „Orașele României. Giurgiu”

Anul acesta se împlinesc 155 de ani de la inaugurarea primei gări românești (Gara Giurgiu) în prezența Principelui Carol I, în 1869 și a Colegiului Național „Ion Maiorescu”.
Încercând să marcăm simbolic aceste evenimente, am inițiat realizarea proiectului de emisiune de mărci poștale cu orașul Giurgiu, din dorința de a adăuga la bogata colecție a Romfilatelia cu tematica “Orașele României”, noi mărci poștale.
Astfel, Romfilatelia va introduce în circulație o nouă emisiune având ca subiect prezentareaunei cetățiistorice, devenitămai apoi orașulGiurgiu.
Monumentele reprezentative aparținând orașului Giurgiu, ale căror imaginiseregăsesc pe mărcile poștale aleemisiunii,sunt: Turnul cu ceas, GaraGiurgiu,Gara fluvială,ColegiulNațional „IonMaiorescu” șiAteneul „Nicolae Bălănescu”.

Turnul cu ceas, reprezintă punctul principal în jurul căruia s-a construit cu timpul orașul-port Giurgiu și a fost construit din piatră, cafoișor de observare, de către turci, în secolul al XVIII-lea. Modificările efectuate după sfârșitul ocupației otomane au adăugat turnului și un
ceasornic.
Gara Giurgiu a fost prima gară românească inaugurată în prezența Principelui Carol I, la 7 septembrie 1869, marcând finalizarea unui proiect inițiat în anul 1865 de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
Gara fluvială a fost o amenajare portuară începută încă din secolul al XVI-lea, ființând ca un port destinat în principal exportului de cereale în Imperiul Austro-Ungarși Otoman.
Colegiul Național „Ion Maiorescu” este cel mai vechi liceu din oraș, instituție de învățământ ce poartă numele formatorului și revoluționarului de la 1848.
Ateneul „Nicolae Bălănescu” este un lăcaș de cultură, de înaltă ținută, construit în anul 1940 din inițiativa și cu sprijinul financiar al avocatului Nicolae Bălănescu.
Vă așteptăm astfel, pe 15 februarie în Cetatea Giurgiului, să discutăm despre orașul Giurgiu.

15 februarie 2024, ora 12:00
Palatul Episcopiei, Giurgiu

RSVP: Mihai Mina
mihai.mina@romfilatelia.ro
pr@romfilatelia.ro
Mobil: 0732 148 729