Arheologii descoperă cea mai veche mărgea cunoscută din America

Cercetătorii de la Universitatea din Wyoming au făcut o descoperire excepțională la situl La Prele Mammoth din regiunea Converse (Statele Unite). Ei au dezgropat o mărgea în formă de tub, veche de aproximativ 12.940 de ani, făcută dintr-un os de iepure. Astăzi este considerată cea mai veche din America. Fabricarea și utilizarea ornamentelor personale, în primul rând a mărgelelor, servesc drept markeri semnificativi pentru evaluarea complexității culturale și sociale în creștere a societăților umane în timpul paleoliticului. Aceste practici au apărut inițial în Africa în timpul Epocii de piatră mijlocii, apoi la începutul paleoliticului superior în Eurasia. Deși mărgelele sunt mai puțin documentate în contextele arheologice timpurii din America, au fost raportate câteva exemple din localitățile paleoindiene, sugerând că migranții timpurii în emisfera vestică creau și foloseau ornamente personale în scopuri decorative pe corp și/sau îmbrăcăminte.
Deși numărul de mărgele recuperate din Paleoindianul timpuriu (13.000 până la 8.000 î.Hr.) este limitat, au fost făcute unele descoperiri. De exemplu, o mărgea de caliche, de datare incertă, a fost găsită în sedimentele din Pleistocen la Mockingbird Gap din New Mexico. În plus, patru mărgele de hematit au fost descoperite într-un mormânt probabil din epoca Clovis din Colorado (13.200 până la 12.900 de ani). Mărgele din os din siturile Lindenmeier, Powars II și Hell Gap sunt de asemenea înregistrate, dar sunt puțin mai tinere și datează din epoca Dryas (cu 12.900 până la 11.700 de ani în urmă).
În acest context, o echipă raportează descoperirea unei mărgele tubulare vechi de aproximativ 12.940 de ani (care aparține deci epocii Clovis), realizată din os, din situl La Prele Mammoth din zona Converse, Wyoming. Această mărgea poate fi una dintre cele mai vechi, dacă nu cel mai vechi, ornamente cunoscute din America.
Ea măsoară aproximativ 7 mm lungime, cu un diametru intern mediu de 1,6 mm. Pentru a-i confirma originea și pentru a obține informații detaliate despre compoziția chimică a osului, echipa a folosit spectrometria de masă de colagen, cunoscută și sub numele de ZooMS. Rezultatele au indicat că mărgeaua era făcută dintr-un metapodial, osul care leagă falangele degetelor de oasele cele mai apropiate de membru, fie dintr-o falangă proximală, osul prezent în degetele de la mâini și de la picioare ale oamenilor și ale altor vertebrate. În acest caz, osul provine de la un iepure de câmp. Cercetătorii au evaluat cu atenție posibilitatea ca mărgeaua să fi rezultat din consumul și digestia unor carnivore. Totuşi, caracteristicile sitului, absența carnivorelor frecvente și prezența canelurilor pe exteriorul perlei indică creația umană. Echipa mai sugerează că astfel de mărgele erau probabil folosite de locuitorii vremii pentru a-și decora corpul sau îmbrăcămintea.
Detaliile studiului au fost publicate în „Scientific Reports”./rcostea

(www.sciencepost.fr – 13 februarie)