Elevii ar putea avea acces gratuit la manifestări culturale şi sportive organizate de instituţiile publice

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Elevii ar putea avea acces gratuit la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă sau film, dar și la alte manifestări culturale și sportive organizate de instituțiile publice, în limita bugetelor aprobate. O propunere legislativă în acest sens a fost adoptată de Senat, ca primă Cameră sesizată, și a fost susținută de toate grupurile parlamentare.
Reporter: Alina Stănuță – Într-o societate tot mai amenințată de lipsa unor modele, muzeele și alte medii culturale de învățare informală trebuie să fie accesibile elevilor gratuit, se arată în expunerea de motive. Inițiatorii propunerii legislative – parlamentari din USR, PNL, PSD și UDMR – menționează că gratuitatea elevilor la muzee, concerte, spectacole de teatru sau film reprezintă o investiție în viitorul educațional al copiilor. Senatorii din toate grupurile parlamentare au susținut inițiativa legislativă.
Ştefan Pălărie, senator USR: România este țara cu cel mai scăzut consum cultural din Europa. 60% dintre români nu citesc, nu se duc la muzee sau la filme. Majoritatea bibliotecilor școlare sau de cartier, baza de plecare a alfabetizării culturale, din păcate, multe dintre ele s-au închis după Revoluție. Avem statistici la fel de proaste: 76% dintre românii sondați cred că școala ar trebui să facă mai multe activități culturale, așadar, să legăm educația de cultură, iar 65% dintre români cred că participarea tinerilor la activități culturale este la fel de importantă ca participarea la orele de școală.
Reporter: Documentul merge acum la Camera Deputaților pentru votul decizional./RADOR RADIO ROMÂNIA/lcoman/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 februarie)