„Nu avem cuvinte. Există ură, dar nu există cuvinte””, primele reacții la informaţia despre decesul lui Alexei Navalnîi

Leonid Volkov, politician, fost șef al staff-ului lui Navalnîi: ‘Autoritățile ruse publică o informaţie în care confirmă că l-au ucis pe Alexei Navalnîi în închisoare. Nu avem cum să confirmăm acest fapt sau să demonstrăm că nu este adevărat. Avocatul lui Navalnîi a plecat la Harp’.
Hristo Grozev, anchetator Bellingcat: ‘Astăzi, Putin l-a ucis în cele din urmă pe Navalnîi’.
Alexandr Plușciov, jurnalist: ‘Indiferent ce s-ar fi întâmplat în colonie, responsabilitatea pentru decesul lui Alexei Navalnîi îi revine lui Vladimir Putin”.
Elizaveta Osetinskaía, fondatoarea The Bell: ‘Nu pot să cred că scriu aceste cuvinte: ‘Navalnîi a murit’. Este foarte dureros și înfricoșător’.
Tihon Dziadko, redactor-șef al postului TV Dojd: ‘Este vorba despre un asasinat politic al liderului opoziției, care a fost dus la bun sfârșit’, după trei ani de la prima încercare’.
Olga Romanova, jurnalist, șeful Sitting Rus: ‘Aceasta este crimă. Aceasta ar trebui să înţeleagă absolut toţi din întreaga lume, ar trebui să înțeleagă acest lucru. Clientul a dat ordin să-l omoare pe Navalnîi în urmă cu câțiva ani și nu a anulat comanda. Numele clientului este Vladimir Putin. Nu există alte ‘versiuni’ și nu pot exista’.
Andrei Zaharov, jurnalist: Navalnîi nu a murit, a fost ucis, fiind ucis visul a milioane de oameni de a trăi într-o țară normală’.
Vasili Polonski, jurnalist: ‘Și indiferent ce spun ei acum, indiferent ce scriu, dacă este adevărat, atunci el a fost ucis de Putin. Nu am cuvinte. Este foarte dureros, ultima dată când s-a întâmplat aşa ceva a fost atunci când l-au ucis pe Orhan. Dar trebuie să fim uniţi, pentru că Alexei ne-a spus mereu – să nu renunțăm niciodată și nu vom renunța’.
Roman Leibov, filolog, conferențiar la Universitatea din Tartu: ‘Nu am cuvinte. Există ură, dar nu există cuvinte’./vdraguta/gpodea

(www.meduza.io – 16 februarie)