În orașele rusești au loc mitinguri de comemorare a lui Navalnîi, arestări au avut loc deja la Moscova și la St. Petersburg

În Rusia au început protestele dedicate comemorării politicianului Aleksei Navalnîi, care a decedat în închisoare.

La Moscova, oamenii s-au adunat la Zidul Durerii. Poliția a încercat să-i împingă la mare distanţă pe cei care au vrut să depună flori la monument și au început să-i rețină pe participanții la acțiune, relatează SOTA.
După cum transmite corespondentul Novaia Gazeta Evropa, forțele de securitate ruse au reușit să dispersese oamenii din zona memorialului.

Potrivit SOTA, în acest moment forțele de securitate au reținut deja peste 15 persoane. Potrivit celor reținuți, aceştia sunt acuzaţi de nesupunere în faţa forţelor de ordine (articolul 19.3 din Codul contravențiilor administrative).

La Sankt Petersburg, a fost reținut preotul Grigori Mihnov-Vaitenko, care intenţiona să oficieze o slujbă de pomenire pentru Aleksei Navalnîi la Piatra Soloveţk. Soția sa Natalia Sivohina a făcut acest anunţ pe Facebook.
Bărbatul a fost reținut când ieșea din casă. Care este cauza reţinerii sale nu se ştie. Biserica Ortodoxă Rusă a declarat că se detaşează de Mihnov-Vaitenko și a cerut ca declarațiile sale să fie ignorate.

Unul dintre cei reținuți a declarat pentru Novaia Gazeta Evropa că, de fapt, aproximativ 30 de persoane au fost reținute la monumentul victimelor represiunilor politice din Moscova.
‘Am stat lângă monument. La un moment dat, forțele de securitate au început să ne împingă pentru a ne dispersa. Au început să-i captureze unul câte unul, exact ca și cum ar fi vânat animale’, a declarat pentru Novaia Evropa unul dintre cei reținuți. Potrivit declaraţiilor unei tinere, atunci când forțele de securitate au reținut-o, au declarat că ‘au prins un gândac’. În acest moment, toți cei reținuți se află la Secția de poliție din districtul Kalininsk. Acum piața este goală, dar oamenii continuă să vină să depună flori.

Potrivit OVD-Info, la Sankt Petersburg sunt cel puțin 40 de persoane reținute, un număr mai mare faţă de numărul celor de la Moscova.
Mii de oameni din diferite orașe și țări au ieșit în stradă pentru a-l comemora pe Aleksei Navalnîi. Evenimente de comemorare cu depunerea de flori la monumente au fost programate astăzi în diferite orașe din Rusia, de la ora 12:00. Vineri, Procuratura din Moscova a emis un avertisment în legătură cu ‘apelurile la organizarea de acțiuni de amploare’.

Novaia Gazeta Evropa a aflat că poliția de la Moscova a emis avertismente unor activiști care au fost anterior traşi la răspundere administrativă în temeiul ‘articolelor de organizare a protestelor’ (în temeiul Articolului 20.2 din Codul contravențiilor administrative) cu avertismente cu privire la ‘inadmisibilitatea participării la acțiuni ilegale în masă’.
De asemenea, astfel de avertismente potrivit cărora nu ar trebui să meargă la evenimente comemorative au fost trimise studenților Universității de Stat de Medicină Ural din Ekaterinburg și ai Universității Tehnice de Stat Baltic Voenmech din Sankt Petersburg.

În Vladivostok, poliția i-a sunat pe activiștii locali și i-a avertizat să nu participe la proteste, relatează canalul TOP Telegram.
Ieri, forțele de securitate ruse au reținut peste 100 de persoane la mitinguri de comemorare din diferite orașe, a informat OVD-Info. Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, arestări au avut loc la Moscova, Sankt Petersburg, Nijni Novgorod, Rostov-pe-Don, Tver, Murmansk și alte orașe rusești./vdraguta/lalexandrescu

www.novayagazeta.eu/news – 17 februarie