PORTRET: Paco Rabanne – un vizionar al modei

de Răzvan Moceanu

Duminică, 18 februarie, se împlinesc 90 de ani de la naşterea lui Paco Rabanne, creator de modă franco-spaniol, remarcabil prin creaţiile sale vestimentare în nuanţe metalice, pentru unele dintre cel mai bine vândute parfumuri din lume şi pentru colecţii inspirate din epoca spaţială a anilor 1960. A fost o personalitate majoră a modei, caracterizată prin viziunea îndrăzneaţă, revoluţionară şi provocatoare, promovată printr-o estetică unică, un spirit radical şi rebel…


Spanish designer Paco Rabanne poses with models, on January 28, 1976, in Paris. (Photo by AFP)

Franciso Rabaneda Cuervo, pe numele său real, s-a născut la 18 februarie 1934, la Pasaia, Ţara Bascilor, Spania.

Tatăl lui, generalul Rabaneda Postigo, care conducea garnizoana din Guernica, a fost împuşcat mortal de soldaţii lui Franco în 1936.

A debutat în modă prin realizarea de bijuterii pentru case consacrate, precum Balenciaga, Dior şi Givenchy, un rol important avându-l mama sa, şefă a departamentului de croitorie la Balenciaga.

În timpul războiul civil spaniol, împreună cu mama sa, a plecat în Franţa.

Va studia arhitectura la Şcoala de Arte Frumoase din Paris, pe care a absolvit-o în anul 1964.

În anul următor, Rabanne şi-a lansat cariera în domeniul designului prezentând o colecţie intitulată „The Unwearables”, compusă din 12 rochii printre care s-a aflat şi prima rochie din discuri de plastic legate cu zale metalice.

În anul 1966, şi-a înfiinţat propria afacere şi a devenit renumit pentru că folosea pentru ţinutele şi schiţele sale ciudate şi în stil Gaudi materiale precum plastic, hârtie şi metal.

Deşi era licenţiat în arhitectură, a devenit popular în anii ’60 în lumea modei, multe dintre desenele sale având însă viziunea arhitectului.

Paco Rabanne este cunoscut pentru realizarea unor costume pentru filme între care se remarcă pelicula „Barbarella”, un film SF, coproducţie franceză-italiană din 1968 regizată de Roger Vadim.

De asemenea, creaţiile sale au fost purtate de cântăreaţa Mylene Farmer în concertele sale live, iar cântăreaţa Françoise Hardy a fost un mare fan al hainelor create de Rabanne.

Fashion designer Paco Rabanne accompanied by his model wearing a zinc dress poses in front of a zinc statue representing a miner, during the exhibition „Le Zinc aujoud’hui”, presented by the technical center of zinc on December 9, 1970 in Paris. (Photo by AFP)

Au existant însă mult mai multe personalităţi care au fost fascinate de creaţiile sale, precum Brigitte Bardot, Audrey Hepburn şi Elizabeth Taylor, care au purtat ţinute semnate de designer.

În anii ’70, Paco Rabanne a introdus în creaţiile sale ţinute de piele întoarsă artificială, paltoane împletite combinate cu blană şi rochii cu panglici, ciucuri şi pene.

A dezvoltat în nenumărate interviuri subiecte legate de vibraţii astrale, Dumnezeu şi experienţe în afara corpului, fiind un pasionat de misticism, astrologie şi ocultism. În 1999, de exemplu, a anunţat într-una dintre cărţile sale distrugerea oraşului Paris prin prăbuşirea staţiei spaţiale Mir, bazându-se pe o lectură personală a profeţiilor lui Nostradamus.

În anul 1999, şi-a prezentat ultima colecţie, cea prin care se retrăgea din lumea modei. În fapt, casa lui de modă şi-a încetat activitatea în domeniul modei haute-couture, pentru a se concentra pe moda pret-a-porter.

I-au urmat Aurelien Teamblay şi Cristophe Decarnin, care au devenit designerii pret-a-porter ai casei Rabanne, iar Oliver Debias s-a ocupat de linia Paco. Au urmat nume precum directorul de creaţie Rosemary Rodriguez, apoi designerul de origine africană Patrick Robinson, care au dus mai departe numele celebrei case Paco (Patrick Robinson fiind cel care a recreat strălucirile de metal din fâşii de satin metalizat, iar transparenţele de sticlă le-a exprimat în coliere de cristal).

În anul 2005, a expus pentru prima dată schiţe ale sale în cadrul unei expoziţii la Moscova, motivul acestei expoziţii fiind că designerul împlinea o vârstă onorabilă şi acest lucru îl îngrijora, el dorind ca lumea să-i vadă abilităţile ascunse. Schiţele nu au fost văzute până atunci de nimeni, cu o singură excepţie, pictorul Salvador Dali. Unul dintre desene ilustra o scenă inspirată de atacul de la Beslan, iar designerul dorea ca veniturile din vânzarea schiţelor sale să ajungă la femeile din Beslan.

După 2006, numele Paco Rabanne a dispărut treptat de pe catwalk, rămânând exclusiv în zona de parfumuri şi cosmetice.

Rabanne a fost distins cu National Fashion Design Award în 2010 pentru „inovaţia sa şi contribuţia în toate domeniile culturii secolului XX”, în acelaşi an fiind decorat cu Legiunea de Onoare în grad de Ofițer.

În anul 2011, starul pop Lady Gaga a făcut senzaţie pe covorul roşu purtând o rochie din hârtie reciclată, creată în atelierele casei Paco Rabanne, pentru ediţia din acel an a galei MTV European Music Awards.

Paco Rabanne a murit la 3 februarie 2023, la Portsall, un oraş din regiunea franceză Bretania.

A model presents a creation of Paco Rabanne designer, on July 22, 1975 during the Autumn-Winter 1975/1976 fashion show, in Paris. (Photo by AFP)