În Israel, premierul Benjamin Netanyahu se confruntă cu riscul dizolvării cabinetului său de război

În Israel, premierul Benjamin Netanyahu se confruntă cu riscul dizolvării cabinetului său de război. Corespondentul RRA Ion Știubea transmite din Israel.

Reporter: Între premierul Netanyahu și partenerii săi din cabinetul de război, miniștrii Ganz şi Eizenkot, persistă de mai multă vreme o tensiune constantă, care în cursul acestei săptămâni a atins un apogeu neînregistrat până acum. Cei doi, cărora li s-a alăturat și ministrul apărării Galant, au criticat atitudinea premierului de a nu-i pune la curent în câteva decizii importante pe care le-a adoptat sub influența miniștrilor extremişti Ben-Gvir şi Smotrich, între care cea mai recentă fiind aceea de a nu mai trimite delegația israeliană la convorbirile de la Cairo de joia trecută, după ce cu alte două zile înainte a interzis delegației să discute în capitala Egiptului noua schiță de propunere a Israelului pentru reluarea tratativelor, pe care a demascat-o în final mass-media palestiniană.

Miniştrii Ganz şi Eizenkot, din partidul de centru, tabăra statală, i-au pus în vedere primului ministru că, dacă îndepărtarea lor de la astfel de decizii se va repeta, vor lua atent în considerare posibilitatea retragerii lor din cabinetul de război și de revenire în opoziție, așa cum de mult sunt solicitați să o facă de către șeful acesteia, Yair Lapid.

Comentatorii și analiștii vieții politice israeliene apreciază că n-ar fi exclus ca premierul Netanyahu însuși să-și dorească acum despărțirea de cei doi, după ce, la începutul războiului din Fâşia Gaza, i-a implorat să adere la guvernul de urgență națională. Joi, când tensiunile din cadrul cabinetului de război al Israelului au atins apogeul, părea că dizolvarea acestuia va fi o chestiune de zile, cel mult o săptămână.

Astăzi însă, care este prima zi a săptămânii israeliene, ministrul Benny Ganz a declarat în discursul pronunțat în fața participanților la reuniunea anuală de la Ierusalim a Comitetului președinților organizațiilor evreieşti din Statele Unite că Israelul nu poate accepta o constrângere din exterior în privința viitorului aranjament din Fâşia Gaza, cum ar fi înființarea unui stat palestinan, exact cum a declarat azi-dimineață și premierul Netanyahu în ședința de guvern. Mai mult, ministrul Ganz a amenințat organizația Hamas că, dacă nu va elibera ostaticii israelieni, până la începerea sărbătorii de Ramadan, luna viitoare, Israelul va declanșa operațiuni militare în orașul Rafah./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 18 februarie