Lucy Hobbs Taylor – prima femeie cu diplomă de stomatolog

Context

Lucy Hobbs Taylor s-a născut pe data de 14 martie 1833, în Ellenburg, New York și a trecut la cele veșnice pe 3 octombrie 1910, în Kansas. Lucy Hobbs a fost prima femeie care a obținut o diploma de stomatolog într-un secol în care afirmarea profesională a femeilor era descurajată în societate.

Viața femeilor în societatea americană a secolului al XIX-lea

Lucy Hobbs a finalizat studiile Academiei Franklin din Malone, New York și în 1849 a devenit învățătoare. Sistemul de repartiție din acele vremuri avea la baza o serie de examinări iar oamenii erau trimiși în unitățile de învățământ pe baza calificativelor. În 1859, Hobbs s-a mutat în Cincinnati, Ohio, unde a încercat să se înscrie la Școala de Medincină Eclentic. Din pricina „sexului” său, Hobbs a fost respinsă de la înscriere, însă a studiat în particular, sub îndrumarea profesorilor din școala de medicină. Într-un final, ea s-a îndreptat spre medicină dentară. Ea studiat sub îndrumarea decanului școlii de medicină dentară din Ohio. La scurtă vreme după finalizarea studiilor, ea a încercat să se înscrie în colegiul medicilor dentari din Ohio, însă cererea a fost respinsă din pricina faptului că era femeie.

În anul 1861, existau trei școli medicale în Statele Unite: Baltimore College of Dental Surgery (1840), The Ohio College of Dental Surgery (1945), Pennsylvania College of Dental Surgery (1856). În același an, Hobbs a încercat să se înscrie iar la cursuri, însă a fost refuzată din aceleași motive. Având cunoștiințele dar fără a fi admisă la școală, Hobbs începe să profeseze într-un cabinet pe Fourth Street în Cincinnati. Începutul războiului civil a determinat-o să-și închidă afacerea și să se mute în Belleuvue, Iowa,unde a reușit să salveze 100$ la sfârșitul anului. În 1862 s-a mutat în McGregor, Iowa, unde a atins succesul în forma inițială, cu 3.000 de dolari în primul an. Deși a încercat și anterior să facă parte din Colegiul Medicilor Dentiști și a fost refuzată, în 1865 a primit invitație în conducerea colegiului și a primit funcția de delegat la colegiul Național al Medicilor Americani în Chicago. În noiembrie 1865, Hobbs a fost admisă ca membru senior la Ohio College of Dental Surgery din Ohio și a primit diploma de absolvire.

În 1867, ea s-a căsătorit cu James M. Taylor , în timp ce profesa în Chicago. Cu ajutorul soției, James Taylor a devenit și el dentist și la finalul anului 1867 cei doi s-au mutat în Lawrence, Kansas, de unde Hobbs a început să militeze pentru drepturile femeilor. Ea s-a retras din activitate în 1886, după decesul soțului său.

(Autor: Alexandru Balaci)

Bibliografie

https://www.sindecusemuseum.org/lucy-beaman-hobbs-taylor

EDWARDS, RALPH W. “THE FIRST WOMAN DENTIST LUCY HOBBS TAYLOR, D. D. S. (1833-1910).” Bulletin of the History of Medicine 25, no. 3 (1951): 277–83. http://www.jstor.org/stable/44443642.

https://www.britannica.com/biography/Lucy-Hobbs-Taylor