Organizaţiile agricole din ţările V4 organizează o demonstraţie comună al fermierilor (Balázs Györffy)

Camerele agricole din ţările membre ale Grupului de la Visegrád (Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia -V4) organizează pe 22 februarie o demonstraţie comună a fermierilor, împreună cu reprezentanţii Letoniei şi Lituaniei, pentru a atrage atenţia societăţii asupra faptului că cerealele şi alimentele din Ucraina ruinează fermierii europeni, a precizat, luni, Balázs Győrffy, preşedinte al Camerei Naţionale Agrare (NAK), pentru televiziunea publică ungară M1. Preşedintele NAK a subliniat că în ultimii ani Politica Agricolă Comună (PAC) din Europa a ajuns într-un impas; crescătorii de animale şi producătorii agricoli au fost catalogaţi drept ucigaşi ai climei, ceea ce a fost confirmat şi de legislaţie. Referitor la Pactul verde european (Green Deal), politicianul a spus: este un dictat neprofesionist şi nefondat. După protestele fermierilor din perioada trecută factorii de decizie încep să se îndepărteze de acest pact – probabil din cauza viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European.
La acestea se adaugă și importul nerestricționat de cereale și alimente din Ucraina în UE – carne de pasăre, ouă, miere – care creează o situație inegală și pune în pericol fermierii și consumatorii europeni.
Fermierii ucraineni se bucură de un avantaj competitiv, deoarece nu trebuie să respecte standardele stricte de siguranță alimentară ca fermierii europeni, a subliniat Balázs Györffy. În cadrul unei emisiuni difuzate de Radio Kossuth din Budapesta, preşedintele NAK a declarat că întreaga societate a fermilor europeni clocotește, răbdarea s-a terminat. „Vedem că elita de la Bruxelles le ascultă opiniile și problemele de sus. Unul dintre obiectivele demonstraţiilor este acela de a atrage atenţia societăţii şi de a dispersa criticile lansate la adresa producătorilor. Protejarea apelor și a terenurilor noastre este un obiectiv comun, iar bunăstarea animalelor este, de asemenea, în interesul economic al producătorilor”, a subliniat Balázs Győrffy. În cadrul emisiunii s-a menţionat că exporturile de cereale ale Ucrainei la Marea Neagră au atins nivelul de dinainte de război, dar UE menține, totuşi, Coridorul de Solidaritate, creat pentru a asigura aprovizionarea cu cereale țărilor în curs de dezvoltare. Oficialul ungar a precizat în acest context că motivul este că Ucraina a fost exclusă de pe piețele europene și acum încearcă să o recupereze. Nouă din cele mai mari zece companii agricole ucrainene sunt societăţi înregistrate în Europa de Vest și Statele Unite, şi este în interesul lor să aibă succes pe piața din Europa, ceea ce are un impact negativ asupra fermierilor europeni.
NAK, împreună cu Asociaţia Grupurilor şi Cooperativelor de Fermieri din Ungaria (MAGOSZ), a început un tur de țară şi prin participarea la aproximativ 70 de forumuri vor prezenta informațiile privind resursele de dezvoltare rurală și vor informa despre evoluția preconizată a politicii agricole a UE, a menţionat Balázs Györffy, care a adăugat: Comunitatea fermierilor primește tot sprijinul de la Guvernul ungar. Există o cantitate enormă de resurse disponibile pentru programele de dezvoltare rurală; din fiecare 100 de forinţi 80 de forinţi sunt surse interne, ceea ce reprezintă valoarea maximă care poate fi asigurată. Una dintre problemele alegerilor pentru PE este ca Ungaria să fie reprezentată la Bruxelles de cei care înțeleg funcționarea agriculturii./rganciu/dstanesc

(MTI – 20 februarie)