Vot final în plenul Camerei Deputaților pentru proiectul de lege, prin care se interzice vânzarea către minori a băuturilor energizante

Proiectul de lege, prin care se interzice vânzarea către minori a băuturilor energizante, va fi supus astăzi votului final în plenul Camerei Deputaților. Documentul, aprobat ieri pe articole, prevede amenzi de până la 30.000 lei pentru cei care încalcă noile reguli și chiar suspendarea activității magazinelor și a restaurantelor care o fac în mod repetat. Băuturile energizante sunt definite ca acele produse care au un conținut ridicat de carbohidrați, vitamine, cofeină sau alți compuși, al căror efect este stimularea sistemului nervos al consumatorilor. Cu detalii Iulia Gherman.
Reporter: Iulia Gherman – Noile reglementări au fost salutate de parlamentari atât de la putere, cât și din opoziție.
Diana Stoica, deputat USR: INSP ne reprezintă numeroase studii. O să vă citesc câteva efecte adverse, precum problemele de somn, stările de anxietate, creșterea tensiunii arteriale, favorizarea diabetului, moarte subită. Pentru a ne asigura că această lege poate să fie implementată, precum și legile prin care deja e reglementată interdicția vânzării de tutun sau alcool către minori, să adoptăm și legea USR, prin care dăm dreptul vânzătorilor să-i legitimeze, să se asigure că aceștia nu sunt minori, ca să poată să nu le vândă aceste produse foarte nocive.
Reporter: Președintele interimar al Camerei Deputaților, social-democratul Alfred Simonis, care este și inițiator al proiectului, a declarat că aceste măsuri au fost discutate inclusiv cu profesorii și asociațiile de părinți.
Alfred Simonis: N-a fost ușor să ducem la capăt această bătălie cu o industrie extrem de profitabilă și extrem de bogată. Camera Deputaților finalizează și pare să aibă o largă majoritate în favoarea susținerii acestei inițiative, care interzice comercializarea către minori. Mă angajez ca săptămâna viitoare să adoptăm și legea prin care interzicem țigările electronice de a fi comercializat către minori și vă asigur că în perioada următoare, în cel mai scurt timp, vom interzice și păcănelele în marile orașe, dar și în micile orașe și localități./RADOR RADIO ROMÂNIA/denisse