Miercuri este Ziua Internațională a Limbii Materne (Zsigmond Barna Pál)

„Astăzi este Ziua Internațională a Limbii Materne. Această zi este deosebit de importantă pentru noi, maghiarii, deoarece viața de zi cu zi și viitorul comunităților maghiare de dincolo de graniţele Ungariei este influențată semnificativ de modul în care este reglementată utilizarea limbii materne în patria lor” – a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene, într-o înregistrare video postată miercuri pe pagina sa oficială de Facebook.

Zsigmond Barna Pál a precizat că situația din Ucraina este cea mai îngrijorătoare în prezent. „Ne așteptăm ca Kievul să revină la legislația anterioară anului 2015 privind drepturile minorităților și să respecte recomandările Comisiei de la Veneția și ale Consiliului Europei”, a adăugat secretarul de stat. „Din nefericire, vedem că Uniunea Europeană nu tratează protecția minorităților naționale cu suficientă seriozitate, iar politicienilor de stânga și birocraților care fac pe placul lui Soros nu le pasă deloc de această problemă”, a subliniat Zsigmond Barna Pál.

„Dar noi credem că protecția acestor comunități ar trebui să fie un minim european”, a declarat secretarul de stat. De aceea, continuăm să insistăm asupra faptului că aderarea Ucrainei la UE este de neconceput fără restabilirea și consolidarea drepturilor comunității maghiare din Transcarpatia, a subliniat politicianul partidului de guvernământ. „Fiecare maghiar este responsabil pentru fiecare maghiar”, a conchis Zsigmond Barna Pál./vblanka/schelaru

MTI – 21 februarie