Măsuri adoptate în ședința de joi a Executivului

Realizator: Guvernul va compensa creșterea accizei la motorină pentru transportatorii români, iar crescătorii de animale și cultivatorii de legume afectați de criza provocată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei vor beneficia de o schemă de ajutor de stat. Noile măsuri au fost adoptate în ședința de ieri a executivului, în contextul protestelor transportatorilor și fermierilor de la începutul anului. În plus, Guvernul a decis deblocarea de noi posturi în sănătate.
Reporter: Petruţa Obrejan – Peste 2.000 de posturi vacante vor fi deblocate în domeniul sanitar și de asistență socială, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, precizând că aceasta este una dintre soluțiile reducerii deficitului de personal medical din spitalele publice, solicitate de altfel de sindicate.
Marcel Ciolacu: După decizia pe care am luat-o în luna ianuarie, când am deblocat 7.600 de posturi, putem spune că pentru anul acesta ne propunem să atragem aproape 10.000 de noi medici, asistente, infirmiere și personal sanitar în spitalele publice și asistență socială.
Reporter: Până la finalul lunii martie, persoanele cu venituri mici vor beneficia în continuare de ajutorul de încălzire și de suplimentul pentru energie, a precizat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al executivului, Mihai Constantin.
Mihai Constantin: Vorbim despre aproximativ 800.000 de gospodării la nivel național. În speță, s-a decis prin ordonanță de urgență că la stabilirea drepturilor pentru aceste forme de sprijin să nu fie luate în calcul majorările drepturilor de pensie și ale drepturilor salariale intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2024, respectiv 13,8% pentru pensii și 5% pentru salariile de bază pentru personalul plătit din fonduri publice.
Reporter: Şi transportatorii rutieri licențiați în România vor primi înapoi jumătate din creșterea accizei la motorină. Este vorba despre 13 bani pe litru de motorină achiziționată.
Aproape 600 de milioane de lei va aloca Executivul pentru sprijinirea crescătorilor de vite, dar și a fermierilor din sectorul vegetal, pentru culturile de cartofi, tomate și usturoi. /RADOR RADIO ROMÂNIA//avladucu

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (23 februarie)