Idei surprinzătoare pentru o renovare completă și accesibilă a băii

(Photo by Valery HACHE / AFP)

Remodelarea băii este un amestec aproape hilar între mari vise și realități practice. Băile urmează îndeaproape bucătăriile ca locuri cărora trebuie să li se acorde o atenție deosebită în privinţa finisajelor. Dimensiunea NU limitează calitatea amenajării lor. Cele mai importante aspecte legate de o lucrare de amenajare a băii ţin de instalaţiile sanitare, pereți și podea, însă şi lucrurile mărunte fac uneori mari diferenţe. La începutul procesului de remodelare, accentul tinde să pice pe chestiuni generale, ca schimbarea vopselei, faianţei, chiuvetei, căzii (sau a cabinei de duş), robineţilor, oglinzilor şi accesoriilor, dar dacă nu vă gândiţi şi la lucrurile din spatele pereţilor sau de sub podea va fi o muncă făcută în zadar. Adevărul este că remodelarea băii este un lucru destul de greu şi de costisitor, care necesită un control suplimentar, comparativ cu remodelarea unei camere obişnuite. Înțelegând felul în care un spațiu compact poate lucra în avantajul dvs., vă va inspira să transformaţi aceste spații intime în camere unice și încântătoare. Baia poate părea o cameră nesemnificativă, dar în esență este un spațiu în care se pot naște câteodată idei grozave. Așadar, dacă sunteți blocați cu un design al băii din anii ’90 care strigă după o remodelare, cel mai probabil, în primul rând vă veți gândi la gaura imensă din bugetul familiei. Cu toate acestea, dacă veți acorda suficientă atenție detaliilor, îi puteți da un aspect nou cu doar câteva modificări ici și colo. Ideile simple de remodelare a băii vă pot face spațiul să arate și să pară ca nou-nouț, chiar dacă bugetul nu vă permite o transformare din cap până în picioare. Planificarea modului în care doriți să arate și schimbarea a cel puțin unui aspect al spațiului este un start destul de satisfăcător. S-ar putea să fiți surprinși de impactul unui dulap de toaletă vopsit într-o culoare proaspătă, de prosoape noi, de un tapet vibrant, de schimbarea corpurilor de iluminat sau chiar de o perdea de duș ceva mai scumpă. Singura problemă este că există atât de multe idei grozave de renovare a băii, încât poate fi greu să vă decideți ce anume să faceți mai întâi. Dacă știți ce doriți să actualizați, dar nu știți care ar fi cea mai bună soluție, aceste idei vă vor ajuta să alegeți direcția corectă.


* Planificaţi-vă bugetul – Vom atinge aici una din părţile esenţiale ale acestui proces, şi anume resursele financiare. Luaţi în calcul atât păstrarea unor obiecte care alcătuiau vechea baie, cât şi estimările realiste ale costurilor unor produse noi. Nu vă bucuraţi de chilipiruri, pentru că acestea nu vor rezista! Achiziţionaţi mai degrabă obiecte de calitate superioară, la preţuri medii. Dacă nu aveţi destui bani acum, amânaţi sau împărţiţi remodelarea băii în două sau mai multe etape.

  • Începeți prin a vă evalua resursele financiare și decideți cu privire la suma maximă pe care o puteți permite „confortabil” pentru renovare. Acest lucru vă va oferi o imagine clară a limitelor dvs. financiare.
  • Enumerați toate cheltuielile potențiale. Acestea ar trebui să includă costurile pentru manoperă, materiale, accesorii, decor și cheltuieli neașteptate, care sunt foarte frecvente în timpul proiectelor de renovare.
  • Alocați fonduri pentru fiecare categorie. De asemenea, înțelept ar fi să alocați un fond de urgență de aproximativ 10-20% din bugetul total pentru costuri neașteptate.
  • Urmărindu-vă cu atenție cheltuielile în raport cu acest buget, puteți evita cheltuielile inutile și puteți menține controlul financiar asupra proiectului dvs.

* Faceţi o schimbare radicală – În cazul în care baia pare înghesuită poate fi necesar să goliţi spaţiul, inclusiv de faianţă şi gresie, pentru a reconfigura întreaga baie. Cea mai mare greşeală pe care o fac oamenii atunci când încep un proiect de remodelare este de a obţine un spaţiu nou, împotmolit cu elemente din vechea configuraţie, cu prea multe lucruri inutile, avertizează specialiştii. Înainte de a vă apuca de redecorarea băii, verificaţi ţevile, scurgerile, legăturile acestora, racordurile, chiar şi instalaţia electrică. O să spuneţi că o să vă coste enorm, dar o să fiţi încântaţi mai târziu. Cum ar fi ca imediat după ce aţi încheiat redecorarea, să vină un vecin de la etajul inferior şi să vă spună că l-aţi inundat? Groaznic, nu? În cazul în care casa dvs. se află încă în construcţie, este bine să ştiţi că soluţia cea mai ieftină este ca toate ţevile să fie „ascunse” în spatele unui perete (de obicei, peretele de racord unic). Cel mai comun aspect al băii este acest perete de racord unic. Toate îmbinările sunt aliniate și servesc unei surse compacte de canalizare şi alimentare cu apă. Acest lucru vă ajută să economisiţi bani pe instalaţii sanitare şi oferă o distribuție eficientă a apei calde, în special atunci când peretele respectiv este aproape de un boiler sau de un încălzitor instant. Însă, din punct de vedere al designului, această opţiune este destul de restrictivă pentru că veţi fi nevoiţi să aşezaţi toate obiectele sanitare (chiuvetă, cadă şi toaletă) de-a lungul aceluiaşi perete. Cu toate acestea, economisiți bani lăsând toaleta și facilitățile de baie acolo unde se află. Nu este nevoie să mutați instalațiile sanitare dacă locurilelor actuale vă satisfac nevoile. Mișcarea de alimentare cu apă și/sau drenaj crește imediat costul oricărui proiect de remodelare.

* Vopsiți singuri porțiuni din interior – Vopsirea băii poate fi realizată chiar și de cel mai puțin calificat om, mai ales având în vedere cât de puțină vopsea trebuie de fapt pentru a „picta” o baie. Majoritatea spațiului de pe pereți este ocupat de oglinzi, dușuri, faianță, dulapuri și căzi, ceea ce înseamnă că veți rămâne cu doar câțiva metri pătrați de „mâzgălit”.

* Nu vă fie teamă să utilizaţi mobilier – Spaţiul nu trebuie să fie ca de spital sau prefabricat. Nu vă gândiţi că o baie ar trebui să arate exact ca o baie. Este o cameră la urma urmei, și elementele din ea pot fi acompaniate de mobilier. Nu este nevoie să vă bazaţi exclusiv pe piesele făcute special pentru băi. Dulapurile pot stoca prosoape și articole de toaletă, iar mesele consolă, oglinzile decorative, etajerele de colţ  și chiar scaunele confortabile vor face completări atrăgătoare. În categoria mobilierului pentru baie intră şi accesorii precum suportul pentru prosoape sau calorifere. Multe dintre accesoriile de baie sunt folosite atât pentru funcţionalitate, cât şi pentru decor. Blaturile pentru chiuvetă sunt unele dintre cele mai importante piese de mobilă din baie. Aceste blaturi pot fi foarte uşor transformate în spaţii de depozitare pentru diverse obiecte. Suportul de prosoape poate fi montat între 91 şi 107 cm deasupra podelei de-a lungul liniei centrale. Dacă sunteți mai înalt sau dacă folosiţi prosoape foarte mari, vă recomandăm să ridicaţi suportul la o dimensiune cuprinsă între 122 şi 125 cm. Un truc pentru a mări un spaţiu redus este achiziţionarea mobilierului de baie cu linii şi forme rotunjite (căzi, chiuvete, toalete, lavoare), întrucât cele în linii drepte şi „pătrăţoase” au tendinţa de a micşora vizual încăperea.

* Nu încărcaţi prea mult baia – Una, două piese de mobilier, în funcţie de dimensiunile băii, şi 4 – 5 accesorii, care să includă şi oglinda, ar trebui să fie de-ajuns. Baia ideală servește ca un refugiu, ca un loc de relaxare, nu de supraîncărcare nervoasă. Motivele stilului de baie se pot estompa rapid, așa că este întotdeauna o decizie solidă să rămâneți cu opțiuni neutre pentru corpurile principale – chiuvetă, toaletă, duș și cadă. Corpurile mari pot fi costisitoare și dificil de înlocuit dacă decideți mai târziu că ați depășit tendințele. Puteți adăuga oricând un design mai îndrăzneț cu accesorii și decorațiuni mai mici, care sunt mai ușor de schimbat atunci când este timpul pentru o actualizare. Nu vă aglomerați dintr-o dată noua baie cu accesorii. Încearcă să trăiți doar cu cele esențiale câtva timp pentru a vedea de ce aveți nevoie cu adevărat în acest spațiu. Apoi, puteți alege strategic articole care se potrivesc atât preferințelor dvs. de design, cât și stilului dvs. de viață.

* Alegeţi materiale care să treacă testul timpului – Puneţi longevitatea produselor, de la ţevi şi până la robineţi, mai presus de aspect. Mai bine să dureze mult decât să fie atractive, dar dacă se întâmplă şi una şi alta, cu atât mai bine. Evitaţi unele culori, modele de gresie, robineţi și accesorii, doar pentru că sunt la modă. Elementele clasice, cum ar fi plăci ceramice inspirate din modelele de piatră naturală, mozaicul de piatră cu sau fără inserţii, marmura, plăcile tip lambriu, plinte, brâuri sau elemente decorative în relief, şi de ce nu un tapet, accesoriile de tip epocă, căzile cu picior-gheară şi o chiuvetă piedestal cu linii graţioase, pot să dea băii un aspect care nu îmbătrâneşte şi nu se demodează niciodată.

  • De asemenea, puteţi opta pentru bobine de încălzire a substratului care vor face ca suprafaţa dură a podelei să fie caldă. Specialiştii susţin că mozaicul măreşte vizual încăperea datorită capacităţii lui de a reflecta lumina, dar, din păcate, este nevoie de foarte multe piese pentru a placa un singur perete.
  • Puteţi oricând alege clasicele perdele de duş, dar de ce nu și o uşă de duş din sticlă, care poate face camera să pară mult mai spaţioasă. Dacă intenţionaţi să folosiţi cada mai ales pentru duşuri scurte cel mai indicat ar fi să alegeţi una mai puţin adâncă, dar dacă vă place să vă răsfăţaţi timp de o oră într-o baie relaxantă, alegeţi una mai „afundată”, cu toate că ar putea fi mai greu de găsit. Puteţi realiza o mască frontală a căzii din plăci ceramice (în orice culori, modele sau chiar cu peisaje) sau puteţi ataşa mici rafturi pe peretele cu lăţimea acesteia (dacă nu are blat) pentru detalii sofisticate.
  • O altă idee ar fi să achiziţionaţi o cadă în stil japonez, care sunt destul de diferite faţă de căzile de tip occidental. Una dintre caracteristicile importante este faptul că au o construcţie mai adâncă. De asemenea, sunt mai pătrate în comparaţie cu căzile rectangulare pe care le folosim noi. În mod normal aceste căzi sunt realizate din lemn, dar puteţi găsi şi din plastic îmbrăcate în oţel inoxidabil, sunt mult mai scurte decât cele obişnuite şi sunt foarte relaxante şi confortabile. Şi când spunem relaxante, ne referim direct la meditaţie, întrucât săpunul şi şamponul nu sunt utilizate, deoarece pot păta lemnul. Dar dacă alegeţi plasticul şi oţelul, o astfel de cadă ar putea fi o alegere bună pentru băile mici. Vă va fi foarte uşor să creaţi un decor frumos având ca punct de plecare acest tip de cadă, mergând mai departe pe un design cu influenţe asiatice.
  • Totuși, luați în calcul înlocuirea totală a căzii ca fiind ultima opțiune posibilă – cel puțin din punct de vedere al economisirii costurilor. În schimb, dacă problema este în principal de ordin „cosmetic”, încercați să vă refaceți sau să refinisați cada. Uitați de „cârpelile” pentru cadă și duș, care nu sunt niciodată o soluție permanentă și nu sunt atât de accesibile pe cât par, întrucât o refinisare adevărată a căzii necesită o mână profesională.
  • Cu piedestal, plutitoare sau fixe, chiuvetele pot ajuta la a face un spațiu să fie perceput mai mare.Aspectul unei băi este influenţat decisiv de chiuveta pe care o alegeţi. Aşadar, pentru un design elegant alegeţi o chiuvetă cu o formă interesantă, atipică. În cazul în care aveţi o baie de dimensiuni reduse optaţi pentru o chiuvetă care are montate blaturi. Atenţie şi la bateriile pentru chiuvete! Acestea au un rol important în şarmul unei băi. Este bine să ştiţi ca există baterii confecţionate din bronz sau cupru, pentru un aspect mai vintage sau unele automatizate, pentru o amenajare contemporană. Puteţi aşeza chiuveta pe acelaşi perete cu cada şi/sau toaleta, dar şi pe un perete opus acestora. Poziţia uşii de la baie vă poate dicta poziţionarea obiectelor sanitare. Plasarea chiuvetei în continuarea căzii sau a toaletei face ca lucrurile să devină compacte.Când spațiul este extrem de limitat, o chiuvetă de formă ovală poate fi amplasată pe un perete concav. Chiuveta va fi elementul cel mai versatil din baie cu privire la diferitele dimensiuni pentru care puteţi opta.

* Amenajaţi o zonă de duş – Unii oameni nu folosesc niciodată cada, fiindu-le mult mai la îndemână să facă un duş rapid. Acest lucru poate fi avantajos pentru simplul fapt că un spațiu conceput exclusiv pentru duş este mult mai confortabil decât unul care necesită o cadă. Cel mai comod este de a avea o bordură care să definească perimetrul duşului. Luaţi în considerare construirea unui spaţiu de duş în concept deschis, care nu are nevoie de o perdea sau uşă, cum ar fi o cabină de duş walk-in. În plus față de drenajul bine conceput, un dispersor de duş montat pe plafon şi/sau pe un perete mai mare, nu va lăsa apa să pătrundă în afara cabinei. Luați în considerare plăcile de gresie mici, texturate, deoarece textura și chituirea suplimentară vă vor împiedica să alunecați odată ce podeaua devine spumoasă și umedă. Majoritatea plăcilor de baie moderne sunt ușor de curățat și folosesc chituri care rezistă mucegaiului, umidității și petelor. Amestecați și potriviți diferite modele și culori pentru un impact vizual maxim sau faceți ceva mai discret pentru un aspect armonios.

* Aveţi grijă la obiectele de iluminat – Luați-o ca pe o poruncă, sau măcar ca pe un lucru absolut necesar – baia trebuie să fie perfect iluminată! Lumina vă va binedispune şi strălucirea băii vă va da o senzaţie permanentă de curăţenie. Nu utilizaţi însă controlere sau variatoare de lumină. Acestea pot provoca incendii, întrucât diminuarea intensităţii se face prin multiple „tăieri” ale curentului. Puteţi folosi doar lumina clasică, dar aceasta poate deveni prea puternică şi obositoare pentru ochi, mai ales dacă obiectele sanitare ceramice sunt albe. De aceea, vă recomandăm să încercaţi nişte culori calde, pastelate. Efectul va fi de baie relaxantă, cu un ușor efect sedativ. Dacă mai daţi și o nouă culoare de vopsea lavabilă se va produce un efect valoros, folosind paradoxal o sumă mică de bani. Gândiți-vă, în schimb, la corpuri încastrate sau pandantive în jurul oglinzii și chiar la iluminarea la duș. S-ar putea să aflați că dușul este mult mai plăcut (și mai sigur) atunci când este iluminat corespunzător.

* Fiţi atenţi la ventilaţie – O parte esenţială a unei băi este ventilaţia. Informaţi-vă despre toate variantele existente pe piaţă astfel încât să aveţi mereu parte de aer curat în noua dvs. baie. Astfel veţi preveni şi umezeala care, în timp, duce la formarea mucegaiului. Chiar dacă nu este cerut de vreun cod de design interior, un ventilator pentru baie este un plus inteligent. Va atrage umezeala și mirosurile, îmbunătățind calitatea aerului din spațiu. De asemenea, va ajuta la prevenirea creșterii mucegaiului și la formarea acestuia. În plus, îl puteți utiliza pe tot parcursul anului, spre deosebire de o fereastră de baie, pe care s-ar putea să nu doriți să o deschideți pe vreme rece sau nefavorabilă.

* Profitați de depozitarea inteligentă – Câștigați mai mult spațiu de depozitare, fără a sacrifica un aspect elegant, cu un dulap de medicamente încastrat deasupra chiuvetei. Lucrarea suplimentară de încadrare a peretelui implicată în încastrarea dulapului nu costă, de obicei, mult în marea schemă de remodelare a băii. Un alt avantaj ar fi că nu veți mai avea probleme cu ciocnirea capului de colțurile pieselor de mobilier! Dacă dulapurile din baia dvs. sunt solide din punct de vedere structural și singura dvs. problemă cu ele este culoarea, luați în considerare revopsirea sau recolorarea în loc să le înlocuiți în întregime. Acest lucru vă va economisi multă muncă și bani și va schimba complet aspectul spațiului dvs. Adăugați mânere noi pentru a finaliza cu adevărat aspectul.

* Încorporați unele plante – Plantele sunt o modalitate excelentă de a aduce puțină viață și prospețime băii, ca, de altfel oricărei încăperi, ajutându-vă să creați un mediu natural și relaxant, ideal pentru o baie asemănătoare unui spa veritabil. De asemenea, vă pot ajuta să purificați aerul, să reduceți stresul și să vă îmbunătățiți starea de spirit. Puteți alege dintre diferite tipuri de plante care pot „înflori” în baia dvs., cum ar fi ferigi, orhidee, aloe vera sau bambus. De asemenea, puteți folosi unele jardiniere, ghivece sau vaze pentru a vă afișa plantele.

* Folosiți materiale naturale, dar descoperiți și unele variante de lux mai ieftine – Materialele naturale, cum ar fi lemnul, piatra sau bambusul, sunt o altă tendință în designul modern al băii, care vă poate ajuta să creați un finisaj asemănător spa-urilor. Materialele naturale pot adăuga un pic de textură, căldură și caracter băii dvs. De asemenea, pot crea o atmosferă rustică și confortabilă, care este foarte primitoare și liniștitoare. Puteți folosi materiale naturale pentru podele, pereți, blaturi, dulapuri sau accesorii. Atunci când schimbați materialele, rețineți că alternativele ieftine arată adesea ca un lucru real. De exemplu, în loc de pardoseală din scânduri din lemn adevărat, încercați podea de vinil de lux . Blaturile laminate de înaltă definiție și blaturile de cuarț concurează acum cu granitul pentru aspectul de piatră naturală autentică, în timp ce obiectele din ceramică și plăci de porțelan din piatră artificială pot imita aspectul travertinului și al marmurei.

* Adăugați câteva atingeri personale – În cele din urmă, puteți adăuga câteva note personale băii dvs. pentru a o face mai confortabilă și mai plăcută. Puteți folosi unele accesorii, cum ar fi prosoape, covoare, oglinzi sau artă, pentru a adăuga un pic de culoare, model și stil băii dvs. Puteți folosi, de asemenea, unele produse de aromoterapie, cum ar fi lumânări, uleiuri sau difuzoare, pentru a adăuga puțin parfum și relaxare în baia dvs. De asemenea, puteți folosi muzică, cărți sau reviste pentru a vă desfăta chiar și în timp ce vă aflați în baie. Adesea, micile detalii sunt cele care unesc designul unei camere, iar pentru băi acestea includ oglinda. Dacă aveți o oglindă veche în baie sau aveți de-a face cu oglinzi standard de calitate care nu au fost niciodată modernizate, înlocuirea oglinzii cu o alternativă modernă poate face minuni pentru spațiul dvs. În plus, este „prietenoasă” cu bugetul. Adăugarea artei de perete la aspectul finit este o actualizare simplă și de impact, care poate fi luată în considerare pentru orice remodelare a băii. Indiferent dacă sunteți un cunoscător al artei sau doriți să încadrați câteva fotografii de familie pentru a adăuga o notă personală, obiectele de artă se pot încadra în orice buget. O actualizare simplă, dar importantă, pe care toată lumea o poate face, este să nu subestimați puterea textilelor care sunt alese intenționat pentru a completa designul spațiului dvs. Aceasta include perdeaua de duș și orice prosoape de mână sau de baie care sunt vizibile în spațiu. Nu trebuie să aruncați cu banii, întrucât chiar și schimbarea vechii perdele de duș cu una mai colorată, cu un imprimeu îndrăzneț, poate transforma total aspectul acestui spațiu.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://trendsideas.com/stories/8-surprisingly-simple-bathroom-renovation-ideas

https://www.thisoldhouse.com/bathrooms/21110824/25-thrifty-ways-to-redesign-your-bathroom-on-a-dime

https://www.forbes.com/home-improvement/bathroom/bathroom-remodel-ideas-to-consider/

https://medium.com/@smartrenovations/top-8-modern-bathroom-renovation-ideas-for-a-spa-like-finish-f7379ec3bed6

https://www.housebeautiful.com/design-inspiration/g32926613/bathroom-remodel-ideas/

https://www.livspace.com/in/magazine/bathroom-remodel-weekend