Concert de mărțișor, la Sala Radio, în 3 martie

Concertul de Mărțișor de la Sala Radio, organizat de Asociația SoNoRo și Radio România Muzical, a devenit deja o frumoasă tradiție.

În 2024, pentru a cincea întâlnire sub semnul Frumosului și Valorii, Răzvan Popovici și invitații săi vă așteaptă la Sala Radio, duminică, 3 martie. Alături de binecunoscutul Răzvan Popovici, violist cu o bogată carieră internațională și creatorul festivalurilor SoNoRo, se află nume importante ale scenelor de pretutindeni: violonistul Nicolas Dautricourt și pianista Shani Diluka.

Programul foarte ofertant, care deschide proiectului SoNoRo Conac 2024, cuprinde și piese foarte cunoscute, cum este Suita “Amintiri dintr-un loc drag” de Piotr Ilici Ceaikovski sau Oblivion de Astor Piazzolla, alături de opusuri mai rar cântate, așa cum cele Trei madrigale pentru vioară și violă de Bohuslav Martinu. În plus, muzicienii propun și o lucrare semnată de o compozitoare, Rebecca Clarke, una dintre cele mai cunoscute violiste britanice ale secolului XX – un alt omagiu adus feminității creatoare.

Duminică, 3 martie, ora 19.00, Sala Radio: sărbătoare a primăverii și a muzicii de cea mai înaltă calitate, cu un concert cameral ce demonstrează că muzica clasică este pentru toți.

Biletele sunt disponibile în rețelele www.entertix.ro și www.myticket.ro, în librăriile Cărturești și la casa de bilete a Sălii Radio.

Organizatori: Asociația Sonoro și Radio România Muzical, cu sprijinul BRD Groupe Société Générale.

Numele violistului Răzvan Popovici, inițiatorul și organizatorul fenomenului SoNoRo, este deja binecunoscut în România. SoNoRo este o platformă culturală ce include festivaluri de muzică de cameră, turnee naționale și internaționale și un amplu proiect educativ. Numele lui Răzvan Popovici, în calitate de membru al Ansamblului Raro, apare pe 8 discuri de mare succes la nivel internațional. De 21 ani, Răzvan Popovici conduce și festivalul Chiemgauer Musikfruhling din Traunstein/Germania. Numeroși tineri muzicieni de pe trei continente au beneficiat de îndrumarea sa în cadrul mai multor cursuri de măiestrie. Din 2023, Răzvan Popovici este și profesor titular la Conservatorul Regal din Antwerp, Belgia, unde a predate începând cu anul 2018. Viola rămâne însă marea sa pasiune: dovadă stau numeroasele concerte susținute pe mari scene internaționale, alături de nume dintre cele mai importante.

Violonistul francez Nicolas Dautricourt este cunoscut publicului românesc, după apariția sa din 2021 în cadrul Festivalului international George Enescu, când a prezentat Proiectul Enescu, pe care l-a și inițiat, alături de violonistul Valentin Șerban, violistul Răzvan Popovici, violoncelistul Valentin Răduțiu și Capriccio Quartet. Nicolas Dautricourt, este, de asemenea, deținătorul premiului Enescu conferit de SACEM (2008). Cariera sa a început cu premiul Discovery oferit de premiile MIDEM de la Cannes (astăzi premiile ICMA) în 1999, Nicolas Dautricourt fiind finalist la mai multe concursuri internaționale prestigioase. A cântat pe scene dintre cele mai prestigioase din întreaga lume, în 2021, primind pentru activitatea sa prodigioasă titlul de Cavaler al ordinului Artelor și Literelor, conferit de guvernul francez.

Pianista Shani Diluka (născută în 1976 la Monaco, din părinți sri-lankezi) a început studiul pianului în cadrul programului inițiat de prințesa Grace de Monaco în vederea susținerii tinerilor talentați. A absolvit Conservatorul din Paris în 1997; printre mentorii săi se numără nume de legendă: Maria Joao Pires, Murray Perahia, Martha Argerich. În prezent, este unul dintre marii pianiști ai Franței, cu o carieră relevantă atât în calitate de solistă concertistă, cât și de acompaniatoare a unor muzicieni cu faimă, de exemplu, Nathalie Dessay. Discografia ei numără aproape 30 titluri, multe dintre ele recompensate cu numeroase premii prestigioase din spațiul cultural francez.