În Marea Britanie, telefoanele mobile au fost interzise în școli, unde profesorii vor avea puterea de a percheziționa rucsacurile

Marea Britanie interzice telefoanele mobile în școli, pentru „a minimiza perturbările și a îmbunătăți comportamentul în sălile de clasă”. Guvernul de la Londra a publicat linii directoare pentru directori. Utilizarea dispozitivelor va fi, de asemenea, interzisă în pauze sau în timpul meselor, iar profesorii vor avea puterea de a percheziționa rucsacurile elevilor, pentru a vedea dacă dețin asupra lor gadgeturi interzise.
Elevii care vor încălca regula, vor fi pedepsiți, fiind lăsați singuri – o metodă foarte comună în școlile britanice – și prin confiscarea telefoanelor mobile.
Școlile vor avea patru opțiuni pentru implementarea interdicției. Cea mai radicală presupune interzicerea absolută a aducerii telefoanelor la cursuri, care deci vor fi lăsate acasă; o altă ipoteză este să fie predate personalului școlii la intrare sau, a treia posibilitate, să fie încuiate în dulapuri; cea mai soft soluție este ca elevii să-și țină telefoanele la ei, dar „nu trebuie să fie nici folosite, nici văzute, nici ascultate” și, prin urmare, lăsate închise pe fundul rucsacului.
Ministrul Educației, Gillian Keegan, a spus că noile linii directoare le vor oferi profesorilor „instrumentele pentru a acționa”, deoarece „școlile sunt locuri pentru a învăța, iar telefoanele mobile reprezintă, cel puțin, o distragere nedorită a atenției”. Guvernul britanic va oferi școlilor protecție legală în cazul contestațiilor din partea părinților, care s-ar putea plânge de confiscarea telefoanelor.
Şi UNESCO, brațul cultural al Națiunilor Unite, a susținut eliminarea telefoanelor în sala de clasă, invocând dovezi că utilizarea lor în timpul lecțiilor scade performanța educațională. În Marea Britanie, 97% dintre copii dețin deja un telefon la vârsta de 12 ani.
Însă, sindicatele au criticat inițiativa guvernului, susținând că este o problemă falsă, pentru că multe școli adoptă deja o anumită formă de interzicere a telefoanelor mobile, iar unii părinți și-au exprimat îngrijorarea că nu își pot contacta copiii în caz de urgență în drum spre și dinspre școală./oavram

(www.rainews.it – 26 februarie)