Kremlinul califică drept „absurdă” ideea unor convorbiri de pace în Ucraina fără participarea Rusiei

Kremlinul a anunţat luni că ideea desfăşurării unor convorbiri de pace fără Rusia este absurdă, după ce preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că speră ca la un summit ce va avea loc în primăvară în Elveţia să poată discuta cu aliaţii Kievului despre viziunea sa pentru pace.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Noi am afirmat în mod repetat că acesta este un format ciudat – să spunem aşa – pentru că anumite planuri de pace sunt implementate fără participarea Rusiei, ceea ce este, în sine, un lucru neserios şi chiar ilar”. Duminică, şeful cancelariei lui Zelenski, Andri Iermak, a afirmat că un proiect al summitului din Elveţia ar putea fi predat Rusiei la o dată ulterioară. „Poate exista o situaţie în care noi invităm împreună reprezentanţi ai Federaţiei Ruse, cărora li se va prezenta planul în cazul în care oricine ar reprezenta statul agresor la acel moment ar vrea cu adevărat să pună capăt acestui război şi să revină la o pace justă”, a spus Iermak.

După doi ani de război, Rusia deţine controlul în mai puţin de o cincime din teritoriul Ucrainei recunoscut internaţional. Moscova a afirmat în mod repetat că este deschisă discuţiilor, însă a subliniat că în cadrul acestora trebuie să se recunoască „noile realităţi din teren”. Ucraina cere restabilirea integrităţii sale teritoriale şi retragerea completă a forţelor ruse./mbrotacel/gpodea

REUTERS – 26 februarie